McDonald’s pod pritiskom da prestane prodavati meso tretirano antibioticima

Autor: Poslovni.hr/H , 12. kolovoz 2016. u 14:30
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Lanci brze prehrane postali su ključno mjesto promjene u prehrambenoj industriji jer mogu utjecati na dobavljače hrane da promijene svoje načine proizvodnje, a McDonald’s je prošlog tjedna prestao koristiti perad tretiranu antibioticima, no samo u SAD-u.

Internetskom kampanjom koju je u petak započela organizacija ShareAction želi se stvoriti pritisak na svjetski lanac brze hrane McDonald's kako bi prestao koristiti životinjske proizvode tretirane antibioticima, prenosi BBC. 

Znanstvenici upozoravaju kako korištenje antibiotika u stočarstvu dovodi do razvoja superbakterija otpornih na antibiotike, zbog čega ShareAction poziva McDonald's da u svojih 30 tisuća restorana diljem svijeta prestane koristiti piletinu, govedinu, teletinu i mliječne proizvode tretirane antibioticima. Smatra se da gotovo pola svjetske upotrebe antibiotika otpada na stočarstvo u kojem se oni koriste kako bi životinje brže rasle. 

Medicinski stručnjaci smatraju kako rutinska upotreba antibiotika u prevenciji, umjesto u liječenju životinja na farmi, pridonosi rastu infekcija "superbakterijama" od kojih godišnje samo u SAD-u umire 23 tisuća ljudi. 

Znanstvenici su upozorili da je svijet na rubu "post-antibiotske ere" nakon što su u studenom prošle godine u Kini otkrili bakteriju otpornu na antibiotik kolistin koji se koristi kad svi ostali lijekovi zakažu. Pretpostavlja se da se bakterija razvila na stočarskim farmama. 

Lanci brze prehrane postali su ključno mjesto promjene u prehrambenoj industriji jer mogu utjecati na dobavljače hrane da promijene svoje načine proizvodnje, a McDonald's je prošlog tjedna prestao koristiti perad tretiranu antibioticima, no samo u SAD-u. 

ShareAction je stoga pozvao potrošače da pošalju e-mail izvršnom direktoru McDonaldsa Steveu Easterbrooku o prestanku upotrebe antibiotika.

McDonald's je rekao Reutersu kako je prerano za određivanje roka za prestanak upotrebe takvih mesnih i mliječnih proizvoda, no dodaju kako će "nastaviti redovito razmatrati ovaj problem". 
  

Komentari (3)
Pogledajte sve

Nista ne mozemo? A da jednostavno ne kupis to?

Krasno.

Oni nas i našu djecu truju antibioticima a mi im ništa nemožemo ?

New Report

Close