McDonald’s isprobava potpuno novi način plaćanja

Autor: Tomislav Pili , 08. kolovoz 2016. u 14:00
Foto: Reuters

Čitač je na tržište lansirao britanski statup Sthaler. Osnovao ga je nekadašnji glazbeni producent Nick Dryden koji otkriva da će se novi sustav u rujnu početi premijerno koristiti u jednom londonskom noćnom klubu.

Relativno nepoznati britanski startup lansirao je plaćanje otiskom prsta koje isprobava već nekoliko velikih kompanija, među njima i McDonald's. Tvrtka Sthaler izbacila je na tržište FingoPay, biometrički čitač koji skenira otisak prsta kupca.

Otisak se uspoređuje s podacima u bazi podataka banke ili kartičarske kuće, a ako se poklapaju, odobrava se kupnja. Na taj način nije potrebno nositi sa sobom ni kreditne kartice, a kamoli gotovinu. Sthaler je osnovao nekadašnji glazbeni producent Nick Dryden koji za The Telegraph otkriva kako će se FingoPay u rujnu početi premijerno koristiti u londonskom noćnom klubu Proud. Dryden tvrdi kako i McDonald's isprobava tu tehnologiju u pilot projektu, a interes je izrazio i lanac supermarketa Co-op.

U Sthaleru tvrde kako je biometrička tehnologija vrlo sigurna jer mogućnost da dvije osobe imaju isti otisak prsta iznosi 3,4 milijarde naprema jedan. No, Hendrik Kleinsmiede, direktor Collaba, tehnološke podružnice Visa Europe, ističe kako je FingoPay manje imun na probleme poput vlažnih ili prljavih prstiju. Ipak, Kleinsmiede priznaje kako su korisnici spremni prihvatiti biometričku identifikaciju kao siguran oblik autentifikacije plaćanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close