Lego skromno povećao prihod, zadržao cijene

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. kolovoz 2023. u 15:01
FOTO: REUTERS/Brendan McDermid

Danski proizvođač igračaka Lego izvijestio je u srijedu o skromnom rastu prihoda u prvoj polovini godine, istaknuvši stabilne cijene i spori oporavak potrošnje u Kini nakon pandemije.

Obiteljska tvrtka poznata po šarenim plastičnim kockicama izvijestila je da joj je prihod u razdoblju od siječnja do lipnja porastao za skromnih jedan posto, na 27,4 milijarde danskih kruna (četiri milijarde dolara).

U prošloj godini porastao je za 17 posto, a u 2021. za 27 posto.

Operativna dobit pala im je u prvih šest ovogodišnjih mjeseci za 19 posto, na 6,4 milijarde kruna.

“Bilo je to šest izazovnih mjeseci za industriju igračaka, no prigrabili smo tržišni udio i rasli 10 posto brže od tržišta”, rekao je Reutersu izvršni direktor Niels Christiansen.

Prodaja Lega porasla je za tri posto dok je na tržištu u cjelini pala za sedam posto, što znači da su preuzeli tržišni udio od konkurenata kao što su Hasbro i Mattel, proizvođač asortimana brenda Barbie.

Najuspješniji Legov asortiman obuhvaća Star Wars, Technic i Icons, uklljučujući setove Eiffelov toranj i vremenski stroj iz “Povratka u budućnost”, priopćio je danski proizvođač.

Tvrtka nije povisila cijene setova u prvoj polovini godine i ne planira to učiniti ni u idućem razdoblju jer su se troškovi prijevoza i sirovina normalizirali, rekao je Christiansen.

Naveo je da je u prvoj polovini godine Lego otvorio 89 novih trgovina, a u cijeloj 2023. planira ih otvoriti ukupno oko 150, čime bi njihov ukupan broj dosegnuo nekih 1.050, rekao je Christiansen.

Više od polovine novih trgovina planiraju ove godine otvoriti u Kini, gdje će njihov ukupan broj premašiti 500 do kraja godine, rekao je šef Lega.

Tvrtka nastavlja ulagati u drugo najveće svjetsko gospodarstvo iako se kineski potrošači nakon pandemije vraćaju u trgovine sporije no što se očekivalo.

“Kineska srednja klasa, broj djece u Kini koja potencijalno ima priliku igrati se Lego kockama, golema je. Mi smo nedovoljno zastupljeni, tako da se ulaganja i širenje u Kini nastavljaju”, rekao je Christiansen.

Šef Lega blago je snizio prognozu rasta prodaje u ovoj godini te sada očekuje jednoznamenkastu stopu, ne precizirajući raspon. U ožujku prognozirao je rast za osam do devet posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close