Lasta otpušta trećinu od 3000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2016. u 09:55
Otpremnine iznose 200 eura po godini staža

Tvrtka nema novca za rezervne dijelove, a ne mogu kupovati nova vozila zbog reprograma dugova s bankama i leasing kućama koje ne dopuštaju novo zaduživanje.

Srpsko prometno poduzeće Lasta planira veliko smanjenje broja radnika, a dosad se za odlazak uz otpremnine prijavilo oko 350 osoba. U obavijesti koju je potpisao Bojan Bojanić, direktor Laste, stoji da je Izvršni odbor donio Odluku o provođenju Programa viška zaposlenika u skladu s odlukom o utvrđivanju programa za rješavanje viška zaposlenih u postupku privatizacije za 2015. i 2016. koju je donela vlada Srbije.

Program se provodi po principu dobrovoljnosti, a sredstva u iznosu od 200 eura po godini staža isplaćivat će se iz državnog proračuna. Otkaz visi nad glavom 1000 radnika, od ukupno 3000 zaposlenih, pišu Večernje novosti. Na udaru će se naći službe za osiguranje, protupožarnu zaštitu, zaštitu na radu i zaštitu životne sredine. Tu su i radnici za održavanje higijene, opreme i objekata, kontrola prometa i punjači goriva, a pojedina radna mjesta u financijskoj, pravnoj i službi kontrole bit će centralizirana.

 Prema tvrdnjama radnika, u posljednje dvije godine iz Laste je otpušteno 800 radnika, dok je zaposleno novih 270. Uprava Laste kaže da je kompanija u teškoj financijskoj situaciji, tehnička ispravnost vozila je niska jer nama novca za rezervne dijelove. Također, ne mogu kupovati nova vozila zbog reprograma dugova s bankama i leasing kućama koje ne dopuštaju novo zaduživanje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close