Lanjska dobit Intese Sanpaolo 4,05 milijardi eura, najbolja od 2007.

Autor: Ana Blašković , 06. veljača 2019. u 22:00
Carlo Messina, izvršni direktor Intese Sanpaolo
REUTERS, INTESA SANPAOLO

Banka će isplatiti 3,4 milijardi eura dividende svojim dioničarima.

Intesa Sanpaolo, u čijem je vlasništvu druga najveća domaća banka PBZ, završila je prošlu godinu s 4,05 milijardi eura konsolidirane neto dobiti, objavljeno je u srijedu. U državi koja je nedavno potonula u recesiju, ostvarenje plana i najbolji rezultat od 2007. snažna je poruka investitorima koji s nervozom kalkuliraju koliko će se usporavanje ekonomije produbiti.

“Vrlo smo zadovoljni rezultatima postignutim 2018. godine: u prvoj godini novog poslovnog plana, Intesa Sanpaolo je ponovno potvrdila svoju sposobnost da ispuni sve svoje ciljeve, čak i u složenijem poslovnom okruženju od očekivanog”, rekao je čelnik banke Carlo Messina. Najavio je da će Intesa svojim vlasnicima isplatiti 3,4 milijarde eura dividende naglasivši da “sposobnost nagrađivanja dioničara ostaje prioritet” u budućnosti.

Usporavanje ekonomije Intesa ipak nije mogla ne osjetiti na brojkama zadnjeg kvartala; kombinacija sporijeg kreditiranja i pada neto kamatnog prihoda od 5,4 posto na godišnjoj razini mogla bi otežati planove da Intesa u 2019. ostvari osjetno više prihode.

Prema pisanju Bloomberga, banka je čišćenjem portfelja od loše aktive i visokom kapitaliziranošću među rijetkima u Italiji koja može izdržati jače pogoršanje tržišnih uvjeta. Neprihodujući krediti srezani su na 16,59 milijardi eura, 26,4 posto manje nego prije godinu dana. Stopa redovnog osnovnog kapitala (Common Equity Tier 1) u 2018. povećan je na 13,6 posto, 430 baznih bodova više od regulatornog zahtjeva, unatoč umanjenju vrijednosti talijanskih državnih obveznica.

Prednost je to koju pozitivno evaluiraju i investitori; dionicom na burzi se trguje uz premiju u odnosu na konkurente. Omjer cijene i knjigovodstvene vrijednosti (P/Bv) Intese je 0,67, a dok se UniCreditom istovremeno trguje pri omjeru 0,39. 

Komentirajte prvi

New Report

Close