Krenule su tužbe: Zbog korištenja mobitela na radnom mjestu, dobila otkaz

Autor: Poslovni.hr , 13. srpanj 2019. u 11:39
Foto: Getty Images

Apple ima zastrašujuću povijest u tvornicama po Kini, imao je i Samsung, Amazonovi zaposlenici u skladištima padaju u nesvijest jer su uvjeti strašni, ne stignu jesti, pa ni otići na WC.

Elon Musk u centar pažnje često dolazi zbog svojih ideja i onoga što je ostavio iza sebe – pod čime se u prvom redu misli na Teslu. No, iza njegova uspjeha stoji na tisuće zaposlenika, koji nemaju najbolje radne uvjete, prenosi RTL.

Dapače, prema pisanju britanskog Guardiana, uvjeti su im katastrofalni pa po tko zna koji put svjedočimo situaciji gdje milijarderi, kao i vojska konzumenata njihovih proizvoda, po strani stavljaju one koje ne bi trebali. Barem ako je vjerovati imidžu brenda koji se proizvodi, predstavlja, odnosno, kupuje i koristi.

Apple ima zastrašujuću povijest u tvornicama po Kini, imao je i Samsung, Amazonovi zaposlenici u skladištima padaju u nesvijest jer su uvjeti strašni, ne stignu jesti, pa ni otići na WC. Lista je poduža, a na njoj se sad našla i Tesla, "kompanija budućnosti".

Srećom po buduću radnu snagu, aktualna je sve obrazovanija i sa sve širim izborom pa ne ovisi o jednoj kompaniji. Dapače, kad osjete teror, reagiraju, kao u slučaju Tesle. Zato se Elon Musk, ali i kompletan vrh kompanije, sve češće suočava sa sudskim tužbama zbog neopravdanih otkaza, kršenja prava radnika, seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu ili pak rasne diskriminacije. Brojni sadašnji i bivši radnici tvrde kako su upravo zbog korištenja bolovanja ili porodiljnog dopusta snosili sankcije, a nerijetko bi zbog toga dobili i otkaz.

Posvjedočila je to javno i Devon Beccer, koja je od veljače 2018. u Nevadi radila za Teslu. Ubrzo je dobila prvo promaknuće, ali u srpnju je zatrudnila i dogovorila porodiljni, koji joj je odobren, ali u prosincu, netom prije Božića, uručen joj je otkaz.

"U Nevadi poslodavac nije dužan iznositi razlog raskida ugovora, ali on mi je bio jasan", kazala je Devon i reakcijom ponukala druge da se jave, kao Jennifer Peercy iz Las Vegasa: "U 22 tjednu trudnoće s još četiri curice ostala sam bez posla."

Da Tesla bez objašnjenja i milosti "uklanja" radnike te ih tretira kao dio statistike, potvrdio je slučaj supružnika Maggie i Carlosa Arande.

"Dobila sam dozvolu nadređenog koristiti mobitel na radnom mjestu kako bih riješila problem s bolesnim suprugom. Nakon dva sata nadređeni mi je rekao da idem kući i obavještena sam da je provedena istraga te da sam prekršila pravila o korištenju mobitela tijekom radnog vremena. Uručen mi je otkaz. Malo nakon toga uručen je otkaz i mom suprugu. Trenutno smo beskućnici, a uz to patim od ozljeda koje sam zadobila na radnom mjestu", opisala je zastrašujuće iskustvo Maggie.

Iz kompanije su potvrdili da je dobila otkaz zbog korištenja mobitela, kao i da je njen suprug dobio otkaz zbog poruke na Twitteru, koja je prekršila pravila kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close