Koronakriza im smanjila prihode za trećinu: Airbus 2020. godinu zaključio s gubitkom

Autor: Poslovni.hr , 18. veljača 2021. u 14:15
Foto: Marc Vorwerk/DPA/PIXSELL

onsolidirana vrijednost knjige narudžbi bila je na kraju prošle godine manja za petinu nego na kraju 2019. godine i iznosila je 373 milijarde eura.

Europski zrakoplovni koncern Airbus izvijestio je da je 2020. godinu zaključio s gubitkom i padom prihoda, pritisnut padom potražnje za novim zrakoplovima u vrijeme pandemije koronavirusa.

Airbusovi su prihodi prošle godine potonuli 29 posto, na 49,9 milijardi eura.

Kompanija je godinu zaključila s konsolidiranim gubitkom prije poreza i kamata od 510 milijuna eura. Kada se isključe troškovi restrukturiranja i zatvaranja gubitaškog programa A380, bilježila je konsolidiranu prilagođenu dobit prije kamata i poreza (EBIT) od 1,7 milijardi eura.

Troškovi su dosegnuli 6,9 milijardi eura, odražavajući utjecaj pandemije i kaznu od 3,6 milijardi eura koja je kompaniji odrezana početkom godine zbog mita.

Konsolidirana vrijednost knjige narudžbi bila je na kraju prošle godine manja za petinu nego na kraju 2019. godine i iznosila je 373 milijarde eura.

Koronakriza je potaknula sumnje u sposobnost avioprijevoznika da ispoštuju ugovorne odredbe, ali pad vrijednosti knjige narudžbi odražava i neuobičajeno nisku razinu novih narudžbi u vrijeme krize i slabljenje dolara, ističu u Airbusu.

U 2021. kompanija očekuje prilagođenu operativnu dobit od dvije milijarde eura.

Izvršni direktor Guillaume Faury očekuje da će u ovoj godini isporučiti „najmanje“ 566 zrakoplova, kao i u 2020. kada je proizvodnja bila 40 posto ispod najviše razine.

To će ulagačima pružiti određene smjernice u okolnostima koje sugeriraju da bi se pandemija u kratkoročnoj perspektivi mogla pogoršati, dodao je Faury.

Stvarna razina isporuka ovisit će o potražnji zrakoplovnih prijevoznika, a ne o lancima opskrbe ili financiranju, dodao je izvršni direktor Airbusa.

Komentirajte prvi

New Report

Close