Konačno stigle dvije dobre vijesti iz Pfizera: Ovaj tjedan vraćaju se izvornom rasporedu

Autor: Poslovni.hr , 25. siječanj 2021. u 16:53
FOTO: REUTERS/Juan Medina/File Photo

Pfizer ne samo da se ovog tjedna ipak vraća na izvoran raspored isporuke cjepiva protiv COVID-a 19 u EU, što znači i u Hrvatsku, već će i povećati broj isporučenih doza od 15. veljače, kazali su za Večernji list u toj farmaceutskoj kompaniji.

Zbog neplanirane sporije dinamike isporuke cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTech, Stožer je prije nekoliko dana objavio kako u sljedećih nekoliko tjedana ne mogu nastaviti s provedbom cijepljenja jednakom brzinom kao što su planirali.

Nakon negodovanje EU i njezinih članica te na pritisak Bruxellesa, kao i na druge kompanije koje su najavile smanjenje isporuke i time nepoštivanje ugovora, Pfizer je jučer tu priču promijenio.

“Zbog hitne potrebe za cijepljenjem većeg broja ljudi, istražili smo inovativne načine za povećanje broja doza koje možemo isporučiti pružiti ove godine i sada vjerujemo da potencijalno možemo isporučiti približno 2 milijarde doza do kraja 2021. godine”, kazali su iz Pfizera.

Da bi se to postiglo, sada su potrebne određene modifikacije proizvodnih procesa. Kao rezultat toga, pogon u Puursu u Belgiji doživjet će privremeno smanjenje broja doza isporučenih u EU. Prema njihovim informacijama, s prvotnih 1,3 milijarde doza, sad će u ovoj godini proizvesti najmanje dvije milijarde.

“Ovaj tjedan vratit ćemo se izvornom rasporedu isporuka u Europsku uniju, uključujući i u Hrvatsku, dok će povećane isporuke početi od 15. veljače. Tako ćemo u potpunosti ispuniti dogovor i isporučiti dogovorene količine cjepiva u prvom kvartalu, dok će one u drugom biti znatno veće”, kazali su iz Pfizera za Večernji list.

HZJZ o povećanoj isporuci cjepiva

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo pojasnili su o čemu se točno radi.

“Pfizer je dosada isporučivao 17550 doza tjedno što bi bilo 18 kutija. Dakle, 18 kutija je stizalo na tjednoj bazi, od 25. siječnja do 15.veljače planirano je smanjenje za 14 kutija ukupno u ta tri tjedna.

15.veljače Hrvatska bi trebala dobiti 19 kutija, a 22. veljače 20, dakle svega tri kutije više.

Nakon 15.2 i 22.2 Hrvatska bi se trebala vratiti na redovitu isporuku i dobiti ekstra 3 kutije, a kakva će biti isporuka u ožujku i hoće li biti određenih nadoknada – znat ćemo na vrijeme”, poručili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za N1.

Komentirajte prvi

New Report

Close