Kineski Anbang povećao ponudu za Starwood na 14 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. ožujak 2016. u 08:28
Foto: Reuters

Konzorcij na čelu s Anbangom u novom prijedlogu preuzimanja nudi u gotovini 82,75 dolara po dionici, dok je nedavno Marriott ponudio 78 dolara po dionici.

Kinesko osiguravajuće društvo Anbang povećalo je ponudu za kupnju Starwood Hotels & Resortsa na gotovo 14 milijardi dolara, više nego što za taj američki lanac luksuznih hotela nudi Marriott International.

Ponuda Anbanga, objavljena u ponedjeljak, predstavlja izazov ambicijama Marriotta da stvori najveću hotelsku kompaniju u svijetu s otprilike 5.700 hotela, dok Anbang želi proširiti svoj vlasnički portfelj u SAD-u.

Preuzimanje Starwooda, vlasnika brandova kao što su Sheraton i Westin, od strane Anbanga bilo bi dosad najveće preuzimanje jedne kineske tvrtke u SAD-u.

Konzorcij na čelu s Anbangom u novom prijedlogu preuzimanja nudi u gotovini 82,75 dolara po dionici, dok je nedavno Marriott ponudio 78 dolara po dionici.

Upravni odbor Starwooda još nije izmijenio svoju raniju preporuku dioničarima u kojoj podupire Starwoodovo spajanje s Marriottom, no od te preporuke ponude su u nadmetanju povećane, pa je pitanje kako će dioničari glasovati.

Marriott je u ponedjeljak odbio reći hoće li dodatno povećati ponudu za Starwood. Poručio je samo da je uvjeren da je njihov prijašnji sporazum o spajanju najbolji put za obje kompanije.

U ponedjeljak je na Wall Streetu cijena dionice Starwooda porasla oko 2 posto, na 84 dolara, dok je cijena Marriotta skočila 4 posto jer dio investitora špekulira kako će Anbangovo povećanje ponude natjerati Marriott na povlačenje iz tog skupog pokušaja preuzimanja.

Po sporazumu o spajanju s Marriottom, Starwood će u slučaju odustajanja od tog sporazuma Marriottu platiti 450 milijuna dolara.

Anbang je svojedobno bio specijaliziran za automobilsko osiguranje da bi prošle godine tvrtka na velika vrata ušla na međunarodno tržište nekretnina kupnjom njujorškog Waldorf Astoria Hotela za gotovo dvije milijarde dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close