Još jedna velika njemačka tvrtka ulazi u proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. veljača 2021. u 13:49
FOTO: REUTERS/Andreas Gebert/File Photo

Cjepivo tvrtke Curevac, iz njemačkog Tuebingena, trenutno se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, a izdavanje uporabne dozvole se očekuje u nekoliko sljedećih mjeseci.

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer uključuje se u proizvodnju cjepiva protiv koronavirusa Curevac, koje se trenutno nalazi u završnoj fazi testiranja, priopćila je ova kompanija u ponedjeljak.

„U našem pogonu u Wuppertalu bi trebali započeti s proizvodnjom cjepiva tvrtke Curevac. Isporuka prvih doza se očekuje krajem godine“, rekao je član uprave Bayera Stefan Oelrich.

Cjepivo tvrtke Curevac, iz njemačkog Tuebingena, trenutno se nalazi u trećoj fazi ispitivanja, a izdavanje uporabne dozvole se očekuje u nekoliko sljedećih mjeseci.

Direktor tvrtke Curevac, Franz-Werner Haas, rekao je kako je njegova tvrtka preko mreže proizvođača osigurala proizvodnju oko 300 milijuna doza do kraja ove godine. Samo u Bayeru bi bilo proizvedeno oko 160 milijuna.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn pozdravio je najavu suradnju Curevaca i Bayera i najavio je sklapanje ugovora o otkupu ovog cjepiva.

Spahn je rekao da će i nakon ljeta i predviđenog provođenja cijepljenja u Njemačkoj, biti potrebne daljnje količine cjepiva protiv koronavirusa zbog moguće potrebe za osvježenjem cjepiva, ali i zbog mogućih mutacija koronavirusa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri savezni pokrajina sastaju se tijekom dana s predstavnicima proizvođača cjepiva s ciljem uklanjanja prepreka koje su se pojavila na početku procesa cijepljenja u Njemačkoj.

Trenutno najveći problem predstavlja isporuka manje količina cjepiva od naručenog.

Bayer je najnoviji proizvođač lijekova koji je najavio da će se uključiti kako bi se prevladale nestašice cjepiva protiv covida-19, nakon što su prošloga tjedna farmaceutske tvrtke Novartis i Sanofi najavile da će pomoći Pfizeru u proizvodnji cjepiva.

Komentirajte prvi

New Report

Close