Jaguar teško nalazi dobavljače i radnike iz EU zbog Brexita

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. rujan 2017. u 10:29
Foto: Reuters

Kompanija je u četvrtak objavila planove prema kojima bi od 2020. godine kupcima trebali nuditi električne i hibridne opcije svih novih vozila.

Najveći britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover počinje primjećivati prve posljedice Brexita jer, ističe njegov čelnik, radnici iz Europske unije traže bolje uvjete u ugovorima dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Otoku.

Uspješna britanska industrija automobila upozorila je prije prošlogodišnjeg referenduma o članstvu Britanije u Europskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa europskom tržištu mogao narušiti njezine lance opskrbe i zakočiti njezin uzlet.

Izvršni direktor Jaguar Land Rovera (JLR) Ralf Speth kaže u razgovoru za Reuters da su se neke od tih bojazni obistinile.

"Ulaganja u Britaniji uključuju dulju proceduru ili su smanjena pa je broj dobavljača koje uspijevamo uvjeriti da dođu u Britaniju danas zapravo više-manje ograničen", navodi Speth.

Paralelno je i potraga za radnicima postala složenija.

"Ljudi koji dolaze u Britaniju žele posebne uvjete jer ne znaju hoće li morati otići. Zato očekuju posebne ugovore… U konačnici traže ugovor na dulji rok i bolje uvjete samo da bi ih se nagovorilo (da dođu)", pojašnjava Speth.

Poput ostalih britanskih proizvođača automobila, i JLR se suočava s carinama do 10 posto ako Britanija ne osigura dobre uvjete pristupa na europsko tržište nakon Brexita, što bi ugrozilo održivost proizvodnje u zemlji.

Speth ipak vjeruje da će prevladati zdravi razum i da će da će Britanija i Europska unija postići razuman sporazum o razlazu jer političari u konačnici odgovaraju "svojim izbornim jedinicama, svojoj regiji, svome narodu".

"Vjerujem u tu vrstu zdravog razuma… da se nećemo vratiti u mračni srednji vijek u kojem su svi bili protiv svih", ističe čelnik britanskog automobilskog diva.

Kompanija je u četvrtak objavila planove prema kojima bi od 2020. godine kupcima trebali nuditi električne i hibridne opcije svih novih vozila. Britanska automobilska industrija tako pokušava konkurirati kompanijama poput Tesle i pronaći rješenje za nove zabrane i namete koji stupaju na snagu u nekoliko zemalja.

Speth također najavljuje da će Jaguar Land Rover na matičnom tržištu graditi ekološki prihvatljivije automobile, iako nije želio reći kada, s obzirom na potrebnu bolju infrastrukturu i podršku vlade. Jaguarov prvi električni model I-PACE proizvodit će se u Austriji.

Reagirajući na zahtjeve industrije za većom podrškom pri razvoju novih tehnologija, iz britanske su vlade u četvrtak poručlili da će razviti dva centra koja će se fokusirati na povezana i autonomna vozila. Jedan od njih bit će smješten u blizini JLR-ove baze u Coventryju a bit će dio investicijskog programa vrijednost 100 milijuna funti (131 milijun dolara).

JLR je godinama bilježio loše poslovne rezultate da bi ga 2008. godine kupio indijski Tata. Nakon toga britanska je kompanija povećala prodaju automobila a lansirali su i niz novih modela, što je potaknulo medijske špekulacije da razmatraju mogućnost prikupljanja kapitala putem početne javne ponude dionica na burzi.

Upitan je li okrilje krovnog Tata Motorsa dugoročno najbolje rješenje za budućnost Jaguar Land Rovera, čelnik britanske kompanije odgovorio je potvrdno.

"Uistinu mi je drago što imamo takvu krovnu kompaniju", naglasio je Speth. "Tata nas zapravo smatra dugoročnim ulaganjem koje do određene mjere ostaje izvan tržišta dionica."

Komentirajte prvi

New Report

Close