Iznenađenje na tronu automobilskih divova: Vrijedi više od Coca-Cole i Disneya

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. srpanj 2020. u 13:23
Foto: Julian Stratenschulte/DPA/PIXSELL

Prema CNN-u, tvrtka je tako nadmašila gotovo svih 500 tvrtki zastupljenih kompanija u S&P 500 indeksu.

Proizvođač električnih vozila Tesla preuzeo je vrh među svjetskim automobilskim tvrtkama po tržišnoj kapitalizaciji nakon snažnog rasta cijene njegovim dionica, prenosi CNN u četvrtak.

Ta medijska kuća skreće pozornost na oštar skok cijene Teslinih dionica na njujorškoj burzi u srijedu, za 4 posto, dosegnuvši gotovo 1.120 dolara. Zbog toga se Teslina tržišna kapitalizacija približila iznosu od 210 milijardi dolara.

Prema CNN-u, Tesla je tako nadmašio gotovo svih 500 tvrtki zastupljenih u S&P 500 indeksu, uključujući japansku Toyotu, lidera u proizvodnji bezalkoholnih pića Coca-Colu, filmsku kompaniju Walt Disney, Cisco Systems i Exxon Mobile. Izuzetak je samo 19 tvrtki, uključujući američkog mobilnog operatora AT&T, vlasnika CNN-a.

Stručnjaci pojašnjavaju kako porast cijena dionica na burzi ne pretvara Teslu u najprofitabilniju tvrtku.

U prvom tromjesečju ove godine tvrtka Elona Muska je, unatoč pandemiji novog koronavirusa, kupcima isporučila 88.400 električnih vozila. Od toga, većina – 76.200 – bili su Model 3 i Model Y. Prodano je i 12.200 automobila Model S i Model X.

Teslu je Elon Musk osnovao 2003. godine. Prvotno se tvrtka zvala Tesla Motors, ali je kasnije preimenovana u Tesla. U početku se tvrtka specijalizirala samo za proizvodnju električnih vozila, ali kasnije je počela izrađivati ​​solarne panele i druge sustave za skladištenje energije.

Komentirajte prvi

New Report

Close