Intesa gasi stotine poslovnica i više zarađuje od osiguranja

Autor: Tomislav Pili , 29. svibanj 2017. u 22:01
Carlo Messina, izvršni direktor Intese Sanpaolo, Foto: Reuters

Talijanska banka radi na poslovnom planu kojeg će objaviti u zimu.

Rezanje troškova i zatvaranje dijela poslovnica s jedne strane te veći naglasak na osiguranje i upravljanje imovinom glavni su naglasci nove poslovne strategije talijanske banke Intesa Sanpaolo koja se “polira” u Torinu. Kako navodi Financial Times, izvršni direktor Carlo Messina predstavit će plan početkom iduće godine u sklopu objave godišnjih poslovnih rezultata.

Cilj plana je, tvrde izvori bliski investitorima s kojima je Messina razgovarao, vratiti njihovo povjerenje poljuljano ponudom za osiguravajuću kuću Generali od čega se kasnije odustalo. Novi plan poslovanja uključuje zatvaranje nekoliko stotina poslovnica te smanjenje portfelja loših kredita za trećinu. Što se tiče poslovnica, cilj je postići da za svaki euro zarađen u poslovnici rashodi padnu sa 48 na 45 centi. Ako u tome uspije, Intesa bi postigla najnižu razinu rashoda po poslovnici u europskom bankarstvu. Što se tiče loših kredita, banka je obećala Europskoj središnjoj banci da će do 2020. udjel loših kredita vratiti na pretkrizne razine, odnosno sa 14,4 posto na 10,5 posto.

 

10,5posto

trebat će iznositi udjel loših kredita do 2020.

Intesa namjerava i agresivnije osvojiti udjel na talijanskom osiguravateljnom tržištu te pojačati aktivnosti upravljanja imovinom za četvrtinu dodajući još 100 milijardi eura trenutnoj imovini kojom upravlja. Plan uključuje i da prihodi od naknada i provizija sudjeluju s više od polovice u ukupnim prihodima, za razliku od sadašnjeg udjela od 44 posto.

To bi poslovanje banke učinilo manje ovisnim od kamatnih prihoda od kreditiranja, posebno u okružju iznimno niskih kamatnih stopa u kojem trenutno živi europsko bankarstvo. U Intesi su odbili komentirati medijske napise o pripremi novog plana.     

Komentirajte prvi

New Report

Close