IKEA povlači mesne okruglice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2013. u 14:14
Epa

Riječ je uglavnom o izvozu u europske države no i na Tajland, u Hong Kong i u Dominikansku Republiku.

Iz uprave švedske tvrtke IKEA-e, koja u svojim trgovinama namještaja prodaje i kulinarske specijalitete, u utorak je objavljeno da će mesni proizvodi u kojima bi moglo biti konjetine biti povučeni iz brojnih europskih, ali i nekih azijskih i karipskih zemalja, što broj država iz kojih se povlače proizvodi ove tvrtke povećava na 24.

"Riječ je o … 24 države, u koje su izvezene mesne okruglice proizvedene u pogonima naših švedskih partnera", rekla je za France presse glasnogovornica grupacije Ylva Magnusson. Riječ je uglavnom o izvozu u europske države no i na Tajland, u Hong Kong i u Dominikansku Republiku. Prodaja mesnih okruglica u IKEA-inim restoranima i prodavaonicama do nove je odluke obustavljena.

"To je za nas važan proizvod, pa poduzimamo odgovarajuće mjere, no ne želimo da naši klijenti budu bespotrebno zabrinuti", rekla je Magnusson. Mesne okruglice prave se od mješavine svinjskog i junećeg mesa. Uzorak mljevenog mesa trenutačno se testira u jednom njemačkom laboratoriju kako bi se utvrdilo ima li u njemu konjetine. Prvi rezultati očekuju se u četvrtak.

Češke vlasti u ponedjeljak su objavile da su inspektori otkrili konjetinu u mesnim okruglicama koje su u Švedskoj proizvedene za IKEA grupu, najvećeg svjetskog proizvođača namještaja. Inspektori su uzeli uzorke za DNK testiranje iz IKEA-e u Brnu iz proizvoda s oznakom goveđih i svinjskih mesnih okruglica. Kontrole su provedene nakon skandala koji je potresao Europu nakon što je prošlog mjeseca u Irskoj otkriveno da se u nekim proizvodima umjesto deklarirane čiste govedine nalazila i primjesa konjetine.

To je dovelo do povlačenja niza gotovih proizvoda s mesom i poljuljalo je povjerenje u europsku prehrambenu industriju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mesne okruglice u Ikei ,Graz, su smeće, koje ne možeš jesti, da si smrtno gladan.
U njima , ne da nema mesa, nego su sastavljene od najlošije soje i nekog čudnog
sastojka koji je odvratan…Plus toga,od praška za peciva od kojih su nabujale,
doslovno boli želudac.
Općenito, hrana , / osim sirove ribe i salata,te slastica/ ništa ne valja u tim
restoranima, iako stojimo uredno svaki put u kupujemo pune tacne, ko da nikad
nismo ništa jeli u Hrvatskoj……

New Report

Close