Android dobio konkurenciju? Huawei predstavio svoj operativni sustav

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. kolovoz 2019. u 14:01
Foto: /Press Association/PIXSELL

Kineski telekomunikacijski gigant Huawei, kojemu zbog američkih sankcija prijeti gubitak pristupa operativnom sustavu Androidu, u petak je predstavio svoj operativni sustav kojim bi mogao opremiti svoje mobitele i “svijetu donijeti više sklada”.

Sustav nazvan HarmonyOS predstavio je izvršni direktor kompanije Richard Yu na razvojnoj konferenciji tvrtke u Dongguanu na jugu Kine. 

"Želimo svijetu donijeti više harmonije", kazao je Yu, tri mjeseca pošto je Huawei završio na američkoj crnoj listi zbog navodnog špijuniranja. 

Huawei je drugi svjetski proizvođač pametnih telefona, a u svibnju se našao usred trgovinskog rata Washingtona i Pekinga i borbe za tehnološku nadmoć. 

Trumpova administracija optužuje Huawei, svjetskog lidera u 5G tehnologiji, da u svoje mobilne uređaje ugrađuje opcije koje kineskim vlastima omogućuju špijuniranje, što tvrtka negira. 

Američkim kompanijama zbog toga teoretski više nije dopušteno prodavati tehnološke proizvode Huaweiju, što uključuje i Googleov operativni sustav Android koji oprema golemu većinu mobitela u svijetu. 

Yu je uvjeren da Huawei, bude li potrebe, može i bez Androida. 

"Ako ga ne budemo mogli više koristiti, moći ćemo sve naše aplikacije pokretati sustavom HarmonyOS", kazao je. 

Razvoj operativnog sustava koji će opskrbljivati svijet mobilne tehnologije teška je i složena zadaća. Uz Googleov Android jedini donekle popularan operativni sustav je Appleov iOS, isključivo dostupan na iPhoneu.

Microsoft je 2010. pokušao lansirati mobilnu verziju svojih Windowsa 10, ali mu nije uspjelo. 

Huawei na razvoju svog operativnog sustava radi od 2012. godine. No bez pristupa Androidu, popularnim uslugama Googlea i naročito Google Playu, tvrtka bi mogla imati velike probleme da korisnike izvan Kine uvjeri u to da trebaju izabrati upravo njezine mobitele. 

Yu je u petak kazao da će HarmonyOS do kraja godine biti instaliran na pametne ekrane, pametne satove i slične uređaje u Kini. Idući korak bi trebalo biti širenje diljem svijeta. 

Sustav bi trebao biti otvoren svima jer "Huawei želi izgraditi globalni operativni sustav koji neće služiti samo Huaweiju", kazao je Yu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close