Huawei očekuje sporiji rast prihoda

Autor: Tomislav Pili , 01. siječanj 2017. u 22:00
Kompanija očekuje dobit od 74,8 milijardi dolara, Fotolia

Povećanje prihoda za 2016. trebalo bi usporiti s 35 posto na 32 posto.

Kineski Huawei Technologies, jedan od vodećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, s oprezom ulazi u ovu godinu. K tome, očekuje sproriji rast prihoda za prošlu godinu. Kako su priopćili u petak, kompanija očekuje da će rast ukupnih prihoda za prošlu godinu usporiti na 32 posto, navodi Reuters. Za usporedbu, u 2015. prihodi Huaweija porasli su 35 posto.

Telekomunikacijski div iz Shenzena koji je najveći rival švedskom Ericssonu procjenjuje da će lanjski prihodi dosegnuti 520 milijardi juana, odnosno 74,8 milijardi dolara. Eric Xu, izvršni direktor Huaweia, izjavio je u novogodišnjoj poruci zaposlenicima u koju je Reuters iamo uvid kako je 2016. godina globalno bila obilježena brojnim političkim i ekonomskim šokovima. “Neovisno o tome, ostali smo fokusirani na našu strategiju”, dodao je Xu.

Međutim, govoreći o ovoj godini, Xu smatra da će se kompanija suočiti s još većim globalnim političkim i ekonomskim nesigurnostima. Podsjetimo, Huawei je još 2014. zacrtao da do 2018. ostvari ukupne prihode od 70 milijardi dolara. Ako se ostvare procjene za prošlu godinu, taj će cilj biti dostignut dvije godine ranije. Kompanija je ujedno postala i prvi kineski proizvođač koji je prodao više od 100 milijuna pametnih telefona u 2015. godini.

Valja naglasiti kako je te godine ostvaren skok prodaje od 44 posto unatoč usporavanju cijelog tržišta mobilnih telefona. To je omogućilo kompaniji da u 2015. zabilježi skok neto dobiti od 32 posto na 36,9 milijardi juana. Huawei je u studenom objavio kako za dvije godine želi s trećeg doći na drugo mjesto najvećih proizvođača mobitela na američkom tržištu, odmah iza Applea.

Komentirajte prvi

New Report

Close