Hoegger u varaždinskoj zoni otvara pogon za 200 radnika

Autor: Poslovni.hr , 06. prosinac 2005. u 02:00

Izvoz iz Slobodne zone trebao bi za dvije godine biti veći od 500 milijuna eura

Danas švicarska tvrtka Hoegger u Slobodnoj zoni Varaždin otvara tvornicu za proizvodnju strojeva namijenjenih prehrambenoj industriji koja će zaposliti više od 200 radnika, a ukupna investicija u novi pogon iznosi pet milijuna eura, doznaje se iz Slobodne zone Varaždin.
Hoegger je tvrtka s 20 godišnjim iskustvom u razvoju standarda na području oblikovanja i prešanja mesa.
Slobodna zona Varaždin mjesto je najvećih greenfield investicija u Hrvatskoj, u kojoj su do sad otvorene četiri tvornice, a u izgradnji su još dvije koje će biti otvorene u veljači 2006., dok bi do kraja 2007. trebalo biti otvoreno svih deset predviđenih tvornica. Usporedno s pogonom Hoeggera, otvara se i upravna zgrada Zone, što bi, kako se očekuje, trebalo olakšati praćenje i servisiranje investitora te ubrzati logističku i administrativnu podršku, dok bi predviđeni prostor za špediciju i carinu trebao omogućiti potpuno stavljanje Zone u funkciju početkom sljedeće godine.
Do kraja ove godine, kako se doznaje, u planu je i otvaranje pogona austrijske tvrtke Boxmark, jednog od najvećih proizvođača kožnih sjedala za neke od vodećih svjetskih proizvođača automobila, zrakoplova i namještaja. Boxmark već posluje u iznajmljenim prostorima Varteksa i zapošljava više od tisuću radnika, a u Slobodnoj zoni Varaždin gradi halu površine 35 tisuća četvornih metara.
Do sada je na području Zone zaposleno 1600 radnika, a s realizacijom cijelog projekta do 2007. očekuje se da će ih biti zaposleno između 2500 i 3 tisuće.
U varaždinsku Slobodnu zonu dosad je uloženo oko 100 milijuna eura, a ulagači su tvrtke iz Italije, Njemačke, Austrije, Švicarske i Hrvatske.
Ta su ulaganja u proizvodnju koju Hrvatska nema, što znači da Slobodna zona Varaždin, odnosno njezini ulagači nisu konkurencija domaćim proizvođačima.
Potpunom izgradnjom svih proizvodnih kapaciteta do kraja 2007. godine, godišnji izvoz korisnika Slobodne zone Varaždin trebao bi premašiti 500 milijuna eura, te omogućiti otvaranje novih 3500 radnih mjesta, što bi nezaposlenost u Varaždinu i okolici smanjilo ispod europskog prosjeka.
(H)

Komentirajte prvi

New Report

Close