FOTO/VIDEO: Novi Mercedes dolazi iz budućnosti

Autor: Goran Jungvirth , 11. siječanj 2020. u 08:45
Foto: Mercedes-Benz Media

U suradnji s filmovima AVATAR, Mercedes-Benz razvija viziju za budućnost mobilnosti: vozilo VISION AVTR.

Konceptno vozilo povezuje ljude, stroj i prirodu na dosad neviđen način. 

Ola Källenius, predsjednik Uprave Daimler AG i Mercedes-Benz AG, predstavio je ovaj tjedan vizionarsko konceptno vozilo u svom govoru pred oko 2.000 gledatelja u kazalištu Park MetroGoldwyn-Mayer (MGM, Las Vegas) na sajmu Consumer Electronics Show (CES), zajedno s direktorom i tvorcem AVATAR-a, Jamesom Cameronom.

„Mercedes-Benz je oduvijek bio brend tehnologije i luksuza. A vrijeme je da luksuz i održivost spojite još bliže zajedno. Jer za nas ovo dvoje nisu proturječnost.", rekao je Ola Källenius u svom govoru o održivom modernom luksuzu i sljedećem poglavlju razvoja autoindustrije.

„Ne samo da je lijepo dizajniran, već će stvoriti i bližu vezu s vozačem i okolišem oko njih. Nadamo se rezultatima u boljem razumijevanju naše odgovornosti prema svijetu u kojem se nalazimo.", poručio je pak Jon Landau, producent AVATAR-a.

Tehnologija organske baterije izrađena je od materijala koji se može reciklirati. VISION AVTR konceptno vozilo koristi revolucionarnu tehnologiju jer će mu se baterija temeljiti na grafenu, materijalu stvorenom u početnim godinama 21. stoljeća. Materijali akumulatora moći će se kompostirati i stoga ih je u potpunosti moguće reciklirati. 

S VISION AVTR, Mercedes-Benz gleda mobilnost daleku budućnost, kombinirajući održivost s digitalizacijom, kao i ljude i strojeve s okolinom.

Konceptno vozilo opisuje poželjnu budućnost mobilnosti u kojoj čovjek, priroda i tehnologija više nisu kontradikcije, nego su u harmoniji jedni s drugima. 

Holistički koncept VISION AVTR kombinira dizajnerske discipline unutrašnjosti, eksterijera i UX-a bez presedana. Dizajnerski jezik nadahnut prirodom karakterizira izgled konceptnog vozila. To ilustrira rastezljiv, sportski dizajn.

Digitalni neuroni koji teku iz unutrašnjosti konceptnog vozila kada su povezani s uređajem vozila, omogućiti će novu komunikaciju s okolinom. Unutrašnjost VISION AVTR postaje prostor uronjenog iskustva i prenosi potpuno novo korisničko iskustvo.

Odabir izbornika projiciran na dlan ruke omogućuje putniku da intuitivno bira između različitih funkcija. Na primjer, vozač može odabrati opciju za istraživanje izmišljenog filmskog svijeta Pandora iz tvrtke AVATAR iz različitih perspektiva.

Još jedan naglasak VISION AVTR-a je njegova upravljačka jedinica.

Višenamjenski upravljački element na središnjoj konzoli omogućuje vozaču intuitivno upravljanje vozilom jednostavnim stavljanjem ruke na nju. Novi pogon, u kombinaciji s rasporedom osi, omogućuje ne samo kretanje prema naprijed i natrag, već i dijagonalno. Vozilo VISION AVTR može se kretati bočno za oko 30 stupnjeva. Takozvano „rakovo kretanje "također daje konceptnom vozilu izgled gmizavca i visoku okretnost.

Više o vozilu budućnosti pogledajte u videu:

Komentirajte prvi

New Report

Close