Ford povlači određene modele omiljenog brenda, riječ je o 58.000 vozila

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2019. u 09:21
Foto: Getty Images

U listopadu 2018. godine, Ford je već opozvao 1,5 milijuna odabranih Ford Focus automobila kako bi riješio problem koji je mogao dovesti do zastoja motora i nemogućnosti ponovnog pokretanja vozila. Proizvođač smatra da bi to moglo povećati rizik od sudara.

Ovaj tjedan se pokazalo da nešto više od 58.000 Fordovih vozila, koja su već došla na popravak, nikada zapravo nisu popravljena, piše portal Digitaltrends.

Tako da ih proizvođač opet povlači.

Vozila koja su pozvana po drugi put izgrađena su u tvornici Ford u Wayneu u Michiganu i uključuju:

        –    2012 i 2017 Focus vozila s 2,0-litrenim GDI motorima proizvedenim od 7. listopada 2010. do 23. srpnja 2012. te od 24. kolovoza 2016. do 13. travnja 2017. godine.

       –     2013-14 Focus ST s 2.0-litrenim GTDI motorima proizvedenim od 3. svibnja 2012. do 11. prosinca 2014. godine.

Ford je naveo da je 57.400 opozvanih automobila registrirano u SAD-u, oko 400 u Kanadi i 480 u Meksiku. Referentni broj za ovo povlačenje je 19S22, a ako trebate stupiti u kontakt, podatke možete pronaći ovdje.

U priopćenju objavljenom u utorak, objašnjavajući tu pogrešku, Ford je naveo da upravljački modul pogonskog sklopa u nekim vozilima nije uspio primiti predviđeno ažuriranje softvera tijekom izvornog opoziva.

Pogođena vozila opremljena su ventilom za ispuštanje spremnika koji ima potencijal da se zaglavi u otvorenom položaju. Ako se to dogodi, prekomjerni vakuum u sustavu za gorivo može deformirati plastični spremnik goriva u vozilu, što može rezultirati neispravnim svjetlosnim pokazivačem, netočnim ili pogrešnim mjeračem goriva, zabrinutošću za vožnju ili gubitkom pogonske snage – situacija koja bi mogla dovesti vozilo i putnike u opasnosti, ovisno o tome gdje i kada se to dogodi.

Ažuriranje softvera omogućuje vozilu da otkrije neispravan ventil za ispuštanje spremnika i spriječi moguće prekomjerno stanje vakuuma.

Kao sigurnosnu mjeru, svaki kupac čije je vozilo dio povlačenja, Ford je savjetovao da održava najmanje pola spremnika goriva dok se popravci ne provedu.

Prodavači će morati reprogramirati upravljački modul pogonskog sklopa s odgovarajućom kalibracijom softvera, kao i zamijeniti ventil za ispuštanje spremnika, ako to bude potrebno.

"Ako se ventil za ispuštanje spremnika zamijeni, distributeri će pregledati i zamijeniti spremnik ugljika, spremnik goriva i modul za isporuku goriva, prema potrebi", naveo je proizvođač automobila koji tvrdi da do sada nije primio nikakva izvješća o nesrećama ili ozljedama u vezi s tim pitanjem.

Komentirajte prvi

New Report

Close