Fiat se pridružio grupi BMW u razvoju autonomnih automobila

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2017. u 10:15
Foto: Reuters

Grupa na čelu s BMW-om planira do kraja godine postaviti na ceste 40 testnih autonomnih vozila.

Talijansko-američki proizvođač automobila Fiat Chrysler objavio je da se pridružio grupi proizvođača predvođenoj BMW-om u razvoju potpuno autonomnih vozila.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW je u prošloj godini počeo raditi na tom projektu u suradnji s američkim proizvođačem računalnih čipova Intelom i izraelskom tehnološkom tvrtkom Mobileye. Grupa cilja proizvesti prve potpuno autonomne automobile najkasnije 2021. godine.

Njemački dobavljač automobilskih dijelova Continental i britanski Delphi također su se priključili tom projektu.

"Kako bi se unaprijedila tehnologija autonomne vožnje, od ključne je važnosti stvoriti partnerstva između proizvođača automobila, pružatelja tehnologije i dobavljača", naveo je u izvješću izvršni direktor Fiata Sergio Marchionne.

Fiat je priopćio da će mu udruživanje s partnerima omogućiti uštede, ističući kao svoj doprinos inženjersku stručnost, obujam prodaje i snažnu prisutnost u Sjevernoj Americi.

Grupa na čelu s BMW-om planira do kraja godine postaviti na ceste 40 testnih autonomnih vozila.

Tradicionalni proizvođači automobila nastoje se uključiti u utrku koju su pokrenule tvrtke poput Googlea, Ubera i Tesle sa ciljem razvoja autonomnih vozila pogodnih i za gradske gužve i nepredvidivo urbano okruženje.

Fiat, vlasnik brendova Jeep, Alpha Romeo i Maserati, surađivao je i s Googleovim Wayamom, koji je u prosincu prošle godine testnoj floti dodao 100 autonomnih mini-kombija Chrysler Pacifica.

Njemački proizvođač luksuznih automobila Daimler i dobavljač auto dijelova Bosch objavili su ove godine da surađuju na razvoju potpuno autonomnih automobila bez vozača u sljedećih nekoliko godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close