FAP neće otići u stečaj, proizvodit će za vojsku

Autor: Poslovni dnevnik , 16. studeni 2016. u 21:59
FAP će biti uključen u proizvodnju vojnih kamiona

Dug državnim vjerovnicima pretvara se u vlasništvo.

Tvornica automobila Priboj (FAP) neće otići u stečaj i postat će državno poduzeće, najvjerovatnije u sustavu namjenske (vojne) industrije.  

Za 23. studenog zakazano je ročište po tzv. Unaprijed pripremljenom postupku reogranizacije (UPPR) uoči koga je, kako kaže direktor Ranko Vuković, stigao zaključak vlade Srbije da će dug FAP-a prema državnim vjerovnicima biti pretvoren u vlasništvo države, koja će imati 94,5% udjela u kompaniji. "Izvjesno je da ćemo uskoro izaći iz UPPR-a, nakon čega počinjemo intenzivnije pregovore o ulasku FAP-a u sustav namjenske industrije Srbije. Dosad su o tome vođeni razgovori s ministarstvima odbrane i financija, rečeno nam je da Vojsci Srbije trebaju naše šasije za vojne kamione", kaže Vuković.

Prema njegovim riječima, traju priprema za proizvodnju 30 kamiona koji će putem domaćeg kupca biti izvezeni u Emirate.  Platili smo Mercedesu trideset motora, čiju isporuku uskoro očekujemo, a koji će biti ugrađeni u kamione", objašnjava Vuković. Izgledan je, dodaje, unosan posao s Ganom, odnosno kompanijom iz te afričke zemlje koja se bavi eksploatacijom ruda. "Poslali smo ponudu, očekujemo odgovor iz Gane.  Nedavno su nas posjetila izaslanstva poduzetnika iz Rusije i Alžira, s kojima također pregovaramo o novim poslovima. Do kraja ove ili početkom sljedeće godine očekujemo odgovor iz Egipta o proizvodnji šasija za oklopna vozila njihove vojske", kaže Vuković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close