Ericsson u Indiji gradi ‘samostalnu’ 5G mrežu

Autor: Poslovni.hr , 17. listopad 2022. u 21:59
Foto: Reuters

Ovo je već drugi značajni posao švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme u 5G mrežama.

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson objavio je u ponedjeljak da je s indijskom telekomunikacijskom tvrtkom Reliance Jio sklopio ugovor o gradnji prve 5G mreže u Indiji koja se neće oslanjati na elemente ‘starih’ mreža. Za razliku od “običnih” 5G mreža koje imaju 4G jezgru, “samostalna” 5G mreža ima 5G jezgru, bazira se na računalnom “oblaku” i može se dijeliti za potrebe pojedinih usluga odnosno korisnika.

Jio i Ericsson dogovorili su gradnju mreže nakon što je indijska kompanija na aukciji u kolovozu osigurala frekvencije i testirala 5G usluge u Mumbaiju, New Delhiju, Kolkati i Varnasiju. “Indija gradi digitalnu infrastrukturu svjetske klase koja će potaknuti inovacije, otvaranje radnih mjesta i poduzetništvo u cijeloj zemlji. Sretni smo što u takvim ambicijama možemo biti partner s tvrtkom Jio “, rekao je izvršni direktor Ericssona Boerje Ekholm.

Predsjedatelj uprave Jioa Akash Ambani naglasio je pak da će njegova “5G mreža ubrzati digitalizaciju Indije i služiti kao temelj za ostvarivanje vizije (…) o ‘Digitalnoj Indiji'”. Ovo je već drugi značajni posao švedskog proizvođača telekomunikacijske opreme u 5G mrežama. Tako je krajem rujna Ericsson potpisao ugovor o gradnji mobilne 5G mreže na Grenlandu, koja će u početku pokrivati tri grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close