Elon Musk se nagodio, burza reagirala, slijede novi izazovi za Teslu

Autor: Poslovni.hr , 30. travanj 2019. u 09:52
Foto: Reuters

Tesla Inc je u ponedjeljak priopćila kako bi mogla potražiti alternativne izvore financiranja, nekoliko dana nakon što je glavni izvršni direktor Elon Musk postigao dogovor s regulatorom (SEC, Komisija za vrijednosnice) o rješavanju spora zbog upotrebe Twittera.

Dionice proizvođača električnih automobila skočile su za 1,8 posto, na 239,42 dolara u kasnijem trgovanju u ponedjeljak, prenio je Reuters.

Podsjetimo, Musk je već kažnjen od strane Komisije zbog tweetanja o planovima za Teslu, što je po mišljenju Komisije utjecalo na investitore, cijenu dionica i burzu. Nakon što je platio kaznu i potpisao sporazum da to više neće raditi, prekršio je obećano pa je regulator ponovno reagirao i zatražio od suda da Muska kazni zbog nepoštivanja.

Tesla je u tromjesečnoj prijavi Komisiji za vrijednosne papire poručila da očekuje da će novac generiran iz poslovanja biti dovoljan za financiranje investicija i otplatu duga najmanje sljedećih 12 mjeseci, ali da će se možda dodatno zadužiti za financiranje rasta.

Wall Street je tražio više detalja nakon što je prošli tjedan Musk rekao: "Vjerojatno je pravo vrijeme" za prikupljanje kapitala, nakon što je tvrtka objavila gubitak od 700 milijuna dolara za prvo tromjesečje.

Mnogi analitičari su predvidjeli da će tvrtka morati prikupiti sredstva za svoju ekspanziju, uključujući tvornicu u Šangaju, nadolazeći SUV model Y i druge projekte.

Do sada je Tesla prikupljala sredstva na brojne načine, primjerice putem bankovnih kredita, nekoliko krugova prodaje dionica, konvertibilnih vrijednosnica, obveznica…

Tvrtka je isplatila 920 milijuna dolara duga ranije ove godine, a otplata od 566 milijuna dolara dospijeva u studenom.

"To su sve nagađanja, ali osim tržišta obveznica i dionica, Tesla bi mogla dobiti izravna novčana ulaganja od investitora kao što je neka velika privatna investicijska tvrtka ili tvrtka kao što je SoftBank", izjavio je David Whiston, analitičar Morningstara.

Tvrtka očekuje kapitalne izdatke od 2 milijarde dolara do 2,5 milijarde dolara ove godine i oko 2,5 do 3 milijarde dolara godišnje za sljedeće dvije fiskalne godine, rekao je glasnogovornik Reutersu.

Tesla je u prošlosti razmišljala o prikupljanju sredstava putem alternativnih izvora, ali interes ulagača se povećao nakon Muskovih komentara o prikupljanju kapitala.

Komentirajte prvi

New Report

Close