Dvije kineske tvrtke htjele kupiti Allianz

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2017. u 22:00
HNA i Anbang htjeli su većinski udjel, Foto: Reuters

Njemački osiguravatelj odbio ponude HNA i Anbang Insurance Groupa.

Dva kineska konglomerata htjela su postati vlasnici njemačkog osiguravatelja Allianza, ali su na kraju odustali od te ideje. Dnevni list Süddeutsche Zeitung objavio je u srijedu tvrdnje upućenih izvora da je kompanija HNA prije nekoliko tjedana stupila u kontakt s Upravom Allianza oko kupnje udjela. Kineska kompanija koje je inače i najveći pojedinačni dioničar Deutsche Bank navodno je htjela postati i većinski dioničar četvrtog svjetskog osiguravatelja. No, u Allianzu su odbili tu ponudu nakon konzultacija s kineskim državnim investicijskim fondom CIC koji drži tri posto udjela u Allianzu.

Idejom o ulasku HNA nisu bili oduševljeni ni u Berlinu, posebno zbog činjenice da je ista kompanija postala važan igrač u najvećoj njemačkoj banci. Reuters se pak nadovezao na pisanje njemačkog lista tvrdnjom da je odvojeno od HNA za Allianz bio zainteresiran i Anbang Insurance Group, dio konglomerata Anbang. Ta je kompanija stupila u kontakt s Nijemcima još početkom godine s ciljem stvaranja globalnog financijskog carstva. No, pregovori su i vrlo brzo završeni, bez konkretne ponude. Jedan od Reutersovih izvora tvrdi kako je malo vjerojatno da će pregovori s Kinezima biti obnovljeni u bliskoj budućnosti.

Sve uključene strane odbile su komentirati medijske napise. Podsjetimo, kineske kompanije u posljednje vrijeme krenule su u pravu navalu na inozemne kompanije. Prošle godine na inozemna preuzimanja kineske su kompanije potrošile rekordnu 221 milijardu dolara.     

Komentirajte prvi

New Report

Close