Dva automobilska diva najavila suradnju na vozilima budućnosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2019. u 15:20
Foto: Getty Images

Japanski proizvođači automobila Toyota Motor i Suzuki Motor objavili su u srijedu da će udružiti snage radi razvoja tehnologije za visoko automatizirana vozila.

Toyota će za oko 96 milijardi jena (908 milijuna dolara) preuzeti 4,94-postotni udio u Suzukiju koji će pak na tržištu kupiti dionice većeg konkurenta u vrijednosti oko 48 milijardi jena, navodi se u priopćenju dvije tvrtke.

Toyota i Suzuki već su 2017. godine potpisali memorandum o razumijevanju, utirući put raspravi o poslovnom povezivanju.

Današnja najava vremenski se poklapa se dinamičnim promjenama u globalnom automobilskim sektoru koje su potaknuli postroženi propisi usmjereni na zaštitu okoliša i novopridošlice na tržištu, poput tehnoloških kompanija i njihovih projekata razvoja visoko automatiziranih vozila.

Ti faktori predstavljaju "točku zaokreta čiji su razmjeri bez presedana" u povijesti automobilskog sektora, konstatiraju u Toyoti i Suzukiju.

Dvije će se tvrtke – kako tvrde – zajedno uhvatiti u koštac s "tim prijelaznim razdobljem" i intenzivnije surađivati na novim područjima, poput autonomne vožnje.

Toyota će u savez donijeti sofisticirana inženjerska znanja, primjerice na području tehnologije hibridnih vozila. Suzuki je pak silno uspješan u Indiji ali strahuje da se samostalno neće uspjeti othrvati konkurenciji, navodi AFP.

Komentirajte prvi

New Report

Close