U trećem tromjesečju dobit Googlea gotovo 4 milijarde dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. listopad 2015. u 08:27
Foto: David Jensen/Press Association/PIXSELL

Ako se isključi nepovoljan utjecaj tečaja, prihodi tvrtke porasli su za 21 posto na godišnjoj razini, stoji u izvješću Alphabeta.

Prihodi Alphabeta, nove holding kompanije Googlea, porasli su u trećem tromjesečju 13 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 18,7 milijardi dolara, dok je dobit tog tehnološkog diva skočila više od 45 posto.

Prema poslovnom izvješću objavljenom u četvrtak, čista dobit Alphabeta dosegnula je u proteklom kvartalu 3,98 milijardi dolara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 2,74 milijarde.

Pritom su prihodi od oglašavanja porasli za 13 posto, na 16,8 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih 'klikova', porastao je u odnosu na isto lanjsko razdoblje za 23 posto, dok je prosječna cijena oglašavanja, ili 'troškova po kliku', pala 11 posto.

Cijene oglašavanja su pod pritiskom jer sve više klijenata pristupa Alphabetovim uslugama putem mobilnih uređaja, kao što su pametni telefoni i tableti, a tu su cijene oglašavanja uobičajeno niže. Tu je i konkurencija, primjerice Facebooka, sve veća.

Međutim, snažan rast broja oglasa znatno je nadmašio pad prosječnih cijena oglašavanja.

Zahvaljujući tome, Alphabet je ostvario snažan rast prihoda, premda mu, kao i ostalim američkim multinacionalnim kompanijama, štetu nanosi visok tečaj dolara, koji je u proteklih godinu dana porastao oko 17 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta.

Ako se isključi nepovoljan utjecaj tečaja, prihodi tvrtke porasli su za 21 posto na godišnjoj razini, stoji u izvješću Alphabeta.

Troškovi tvrtke porasli su u proteklom tromjesečju za 9 posto, na 13,97 milijardi dolara, no udjel troškova u ukupnim prihodima skliznuo je na 74,7 posto, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 77,4 posto.

To ukazuje, kažu analitičari, na dobru kontrolu troškova, unatoč rastu ulaganja u istraživanje i razvoj.

"Svi su pokazatelji odlični. Lijepo je vidjeti da su troškovi pod kontrolom, dok prihodi od oglašavanja snažno rastu", kaže Colin Gillis, analitičar u tvrtki BGC Partners.

Zahvaljujući znatno boljim rezultatima nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Alphabeta skočila je u četvrtak na Wall Streetu gotovo 9 posto, na rekordnih 740 dolara. Time je tržišna vrijednost tvrtke dosegnula 500 milijardi dolara, pa je sada Alphabet druga po veličini svjetska kompanija po tržišnoj vrijednosti, iza Applea.

No, na skok cijene dionice nisu utjecali samo poslovni rezultati, nego i odluka tvrtke o otkupu dionica na tržištu u iznosu od 5,1 milijardu dolara.

Premda već dulje vrijeme dioničari traže da im Alphabet isplati nešto od 72 milijarde dolara, koliko drži u gotovini, odluku poslovodstva o otkupu dionica na tržištu nitko nije očekivao, pa je to jedan od razloga snažnog rasta cijene dionice.   

Komentirajte prvi

New Report

Close