Dijelovi iz Slovenije za Putinovu novu limuzinu

Autor: Poslovni.hr , 07. lipanj 2018. u 22:01
Foto: Reuters

Stampal SB prodaje svoje proizvode BMW-u, Ducatiju, Maseratiju, Ferrariju i Porscheu.

U Impolovoj tvrtki kćeri Stampal SB u Slovenskoj Bistrici mogu se pohvaliti da su napravili dijelove za kotače koje osiguravaju stabilnost vozila za limuzinu Aurus, kojom se ponovno izabrani predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin početkom svibnja pojavio na polaganju svečane zakletve.

Time je izazvao veliku pažnju svjetskih medija, budući da predsjednička limuzina proizvedena u Rusiji nakon mnogo godina. Novi predsjednikov automobil pokreće turbomotor V8 koji su Rusi razvili u suradnji s Porscheom.

Nove ruske narudžbe

To je samo jedan od prestižnih poslova slovenske tvrtke koji će se nastaviti u suradnji s ruskim partnerom, državnim institutom NAMI koji je razvio vozilo za ruskog predsjednika i planira nastaviti s proizvodnjom oklopnih luksuznih vozila za druge važne osobe.

 

62zaposlenika

ima tvrtka Stampal SB iz Slovenske Bistrice

Do 2020. godine namjeravaju proizvesti pet tisuća takvih automobila, što znači da će u Stampalu SB biti izrađeno više desetaka tisuća kovanih aluminijskih dijelova. Ta tvrtka u sklopu Impola, koji je u Hrvatskoj kupio šibensku tvornicu aluminija TLM, inače je poznata po proizvodnji kovanih aluminijskih dijelova za motocikle, što čini gotovo polovicu prodaje Stampala SB. Njihovi dijelovi ugrađeni su u motorkotače KTM-a, BMW-a, Ducatija, Triumpha, Aprilije i Moto Guzzija. Također rade s proizvođačima luksuznih automobila kao što su Ferrari, Maserati, Lamborghini, Porsche i McLaren. Za njih proizvode aluminijska dijelove motora koji obično zahtijevaju veća mehanička svojstva.

U Stampalu SB najvažniji dio proizvoda za bicikle su pedale koje proizvede za tvornicu bicikla Campagnolo. Važan dio proizvodnje su i otkivci za industriju kompresora, riječ je uglavnom o raznim spojnicama i ventilima, navode Finance.

Posebne aluminijske legure

Prošle godine Stampal SB, koja zapošljava 62 osobe, ostvario je prihod od gotovo 14 milijuna eura i neto dobit od 1,2 milijuna eura. Prošle godine proizveli su 2,17 milijuna komada aluminijskih otkivaka. U portfelju imaju 262 različita proizvoda, od kojih je 27 novih.

Urh Knuplež, direktor kompanije, kaže da su u posljednjih sedam godina obujam proizvodnje i prihodi utrostručili.

“Uspjeli smo u tome zbog naše fleksibilnosti ili kratkog vremena od dizajna proizvoda do njegove proizvodnje, uključujući proizvodnju potrebnih alata, kao i zbog snažne metalurške usmjerenosti tvrtke Impol. Ona za potrebe naših kupaca razvija aluminijske legure s povećanim mehaničkim svojstvima koja su potrebna za kovanje”, rekao je Knuplež.

Pri tome su investirali u osuvremenjivanje proizvodnje. Svih sedam kovačkih linija sada su računalno kontrolirane, s čime je povezana i termička obrada otkivaka. Prije godinu dana počeli su u proizvodnji koristiti prvog robota. Razvoj rješenja kojima se se bavi tehnološki odjel temelji se na 3D modelima, simulatorima protoka materijala, skeniranju i slično.

“Kada nam klijent pošalje narudžbu, proizvod je još uvijek u virtualnom svijetu. Trebamo oko deset do dvanaest tjedana od računalnog modela do početka proizvodnje, što je prilično brzo”, kaže direktor Knuplež. pd

Komentirajte prvi

New Report

Close