Bolje vizualno iskustvo 
uz manju potrošnju energije

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. listopad 2017. u 22:00
U hortikulturi inovativna rasvjeta poboljšava svojstva namirnicama, a u muzejima doživljaj slika / PD

LED rasvjeta postala je sastavni dio gradske infrastrukture.

Napredak gradova u primjeni pametnih tehnologija tema je istraživanja koje je u suradnji s Philips Lightingom na uzorku od 1950 građana i 615 rukovoditelja u 12 svjetskih metropola 2016. proveo The Economist Intelligence Unit (EIU). U konačnici su Barcelona, Berlin, Buenos Aires, Chicago, London, Los Angeles, Mexico City, New York, Rio de Janeiro, Šangaj, Singapur i Toronto izdvojeni kao perjanice primjene inovativnih i inteligentnih rasvjetnih sustava kakve Philips Lighting razvija.

S obzirom na široku primjenjivost njihove LED tehnologije ne iznenađuje kada ona postane dijelom ‘obične’ gradske infrastrukture, ali postoji i nekolicina drugačijih i zanimljivih primjera.

Eliminacija nepovoljnih utjecaja

Roterdamski Boijmans Van Beuningen jedan je od nacionalnih muzeja posebno orijentiranih na doživljaj dnevne i prirodne svjetlosti koja se s vremenom zbog značajnih količina ultraljubičastog zračenja pokazala ne tako dobrom opcijom po vrijedne umjetnine koje su ondje pohranjene. Stoga su okrenuli Philipsovim rasvjetnim rješenjima koja posjetiteljima omogućavaju jednako iskustvo, no bez ikakvih nepovoljnih utjecaja po djela Salvadora Dalija ili Rembrandta.

“Boje sa slika izgledaju još stvarnije s novim rasvjetnim tijelima. Preciznost s kojim su razvijeni njihovi LED reflektori ostavljaju dojam da je Philips Lighting sposoban za još puno toga“, jedan je od komentara vizualnog umjetnika Petera Struyckena. Inovativna, konkurentna i održiva hortikultura još je jedno od područja u kojima se primjenjuje rasvjeta Philips Lightinga, pa se tako primjerice u Belgiji u staklenicima nalaze LED rasvjetna tijela koji svojim inteligentnim svojstvima i emitiranjem crvene svjetlosti osim ušteda i poboljšanih svojstava namirnica eliminiraju i potrebu za hlađenjem staklenika u određenim uvjetima.

Inovativna rješenja

Uz to, osim standardne funkcije rasvjetljivanja velik broj gradova diljem svijeta u suradnji s vizualnim umjetnicima, inženjerima, građevinarima i ostalim strukama, sve pod okriljem Philips Lightinga, pronalazi nove načine inkorporiranja njihovih tehnoloških rasvjetnih dostignuća.

Tako je lučka uprava jednog od najpopularnijih turističkih odredišta Barcelone s ciljem povećanja sigurnosti stanovnika i velikog broja turista, kao i povećanja energetske učinkovitosti te kreiranja dojmljivog vizualnog iskustva različitim instalacijama u boji također integrirala rješenja Philips 
Lightinga. 

Komentirajte prvi

New Report

Close