BioNTech otkrio što planira s milijardama zarađenim na cjepivu protiv korone

Autor: Poslovni.hr , 16. svibanj 2021. u 07:37
FOTO: REUTERS/Ralph Orlowski

Kompanija BioNTech se svojim cjepivom protiv koronnavirusa uzdigla u sam svjetski vrh – i financijski. Međutim, već i sad razmišljaju o tome što će biti nakon što pandemija završi te spremaju golemu investiciju u Singapuru.

Ova tvrtka iz njemačkog Mainza je povećala svoj promet u prvom kvartalu ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za preko 70 puta, na oko 2 milijarde eura, a dobit se utrostručila u usporedbi s prethodnim kvartalom na oko 1,1 milijardu eura, piše Deutsche Welle. Očekivano to je zasluga cjepiva.

“Obzirom na naše cjepivo, izuzetno sam sretan zbog jedinstvene izvrsnosti našeg tima i suradnje s našim partnerom Pfizerom. Do danas smo isporučili preko 450 milijuna doza u 91 zemlju diljem svijeta”, izjavio je ovog ponedjeljka jedan od osnivača tvrtke BioNTech, Ugur Sahin na virtualnoj konferenciji za novinare.

BioNTech je u prvom kvartalu prošle godine još bilježio gubitak od pedesetak milijuna eura, ali svi troškovi istraživanja i ulaganja su se debelo isplatili. Trenutno ova tvrtka radi na tomu da još više poveća proizvodnju kako bi što prije pokrili potražnju za cjepivom u čitavom svijetu. No već sad su prestali o sebi razmišljati kao o novom igraču u svijetu farmacije, nego su spremni preuzeti ulogu globalnog koncerna koji će imati posla i nakon što pandemije korone završi. Specijalnost će im i dalje biti cjepiva protiv zaraznih bolesti, ali i preparati protiv karcinoma.

Kad je riječ o cjepivu, BioNTech planira osnovati sjedište za regiju jugoistoka Azije. U Singapuru je planiran pogon u kojem će se moći proizvesti i do milijardu doza cjepiva godišnje, ali tu ne misle samo na koronu.

“Mi gledamo dalje od Covida-19. Nadamo se da ćemo tu stvoriti, kako regionalni, tako i možda globalni opskrbni centar za čitav niz različitih cjepiva i terapeutskih preparata”, izjavio je Sahin za novine FAZ. Tu je i dalje riječ o genetski modificiranim preparatima kojima se proriče velika uloga u medicini, sve do borbe protiv raka. U njemačkoj tvrtki ne žele konkretno govoriti o visini ulaganja, ali u svakom slučaju će u pogon u Singapuru biti uložena sredstva “u visini od više stotina milijuna američkih dolara”, kaže suosnivač tvrtke.

Kako javljaju mediji, Singapur je spremno prihvatio i sam sudjelovati u investiciji, a tamošnji pogon bi trebao početi s radom već godine 2023, piše DW. Singapur će biti već drugi korak u ekspanziji BioNTecha. Još prošle godine je osnovano sjedište i u Cambridgeu u američkoj saveznoj državi Massachusetts. Dosad je tvrtka iz Mainza tek težila suradnji s Kinom.

Najveći kupac BioNTecha je još uvijek Europska unija. Bruxelles očito naručuje od svih proizvođača daleko više doza nego što uopće ima stanovnika u Uniji. Od BioNTecha je već naručeno još 900 milijuna za razdoblje od prosinca ove godine do godine 2023. s opcijom za još 900 milijuna.

Kako izgleda, u Europskoj uniji će već u najskorije vrijeme biti dovoljno doza cjepiva, ali u siromašnijim zemljama je stanje mnogo lošije. Nakon što je to već nekoliko puta bila tema i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, nedavno je i američki predsjednik Joe Biden dopustio mogućnost suspenzije patenta na cjepivo protiv korone kako bi ga mogli proizvoditi i u siromašnijim zemljama. Ugur Sahin iz BioNTecha to ne smatra idejom koja će mnogo pomoći suzbijanju pandemije jer čak i kad bi se suspendirao patent, trebat će najmanje godina dana dok se bilo gdje uopće napravi pogon koji bi bio u stanju proizvoditi takve složene preparate. I drugi stručnjaci koji prate rad farmaceutskog sektora ne misle da će to biti nužno: ne samo BioNTech, nego i drugi proizvođači cjepiva već rade na proširenju kapaciteta i u veoma dogledno vrijeme će biti dovoljno preparata za sve. Isto tako je očita i politička volja imućnijih zemalja da pomognu siromašnima nabaviti dovoljno cjepiva za svoje stanovništvo, piše Deutsche Welle.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close