Bayer prodaje BASF-u dijelove svog poslovanja za 5,9 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/H , 13. listopad 2017. u 13:53
FOTO: Reuters

Njemačka kompanija Bayer potpisala je sporazum o prodaji dijelova svojeg Crop Science programa BASF-u za 5,9 milijardi eura, što je u vezi s planiranom akvizicijom američke kompanije Monsanto, priopćeno je u petak iz Bayera.

„Poduzimamo aktivni pristup kako bismo odgovorili na moguće sporne točke regulatornih tijela, s ciljem da pridonesemo uspješnom dovršetku Bayerove akvizicije Monsanta.“, objasnio je Werner Baumann, predsjednik Bayerovog Upravnog odbora.

U rujnu prošle godine Bayer je postigao sporazum s američkim proizvođačem sjemenja i pesticida Monsantom o preuzimanju vrijednom 66 milijardi dolara, no još se čekaju odluke regulatora.

"Svjesni smo da moramo odgovoriti na moguća preklapanja između združenog portfelja Bayera i Monsanta", kazao je Baumann i poručio da tvrtka nastavlja surađivati s nadležnim tijelima kako bi se početkom 2018. godine dovršila planirana akvizicija Monsanta.

Dijelovi prodani BASF-u ostvarili su u 2016. neto prodaju u iznosu od gotovo 1,3 milijarde eura, a uključuju Bayerov globalni program dušičnog glufozinata i povezanu LibertyLinkTM tehnologiju za osjetljivost herbicida, esencijalnu za sve dijelove kompanijskih aktivnosti vezanih uz poljoprivredna sjemenja, uz sve resurse potrebne za uspješna istraživanja i razvoj.

Dijelovi koje preuzima BASF uključuju globalni program sjemenja pamuka, bez Indije i Južne Afrike, sjevernoamerički i europski program sjemenja uljane repice te program sjemenja soje.

Transakcija uključuje transfer relevantnog intelektualnog kapitala i fizička postrojenja, kao i više od 1.800 zaposlenika, prvenstveno u SAD-u, Njemačkoj, Brazilu, Kanadi i Belgiji.

Kao dio sporazuma, BASF se obvezao zadržati sve djelatnike preuzetih odjela još najmanje tri godine pod istim uvjetima, zaključuje se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close