Automobilski div od sljedeće godine više neće prodavati benzince i dizelaše u jednoj europskoj zemlji

Autor: Poslovni.hr , 07. studeni 2023. u 11:24
Foto: Pixabay

U posljednjih 10 godina Volkswagen je u Norvešku izvezao više od 102.000 električnih osobnih automobila.

Norveški VW uvoznik Møller Mobility Group upravo je potvrdio plan za zatvaranje svih narudžbi automobila na benzin i dizel u zemlji do prosinca 2023.. Nakon toga će prodavati samo svoje električne modele, piše Electrek.

Nije iznenađenje da je Norveška vodeća u svijetu u usvajanju električnih automobila. Električna vozila čine više od 20 posto svih osobnih vozila u zemlji i gotovo 84 posto svih prodanih novih vozila. Računajući plug-in hibride, brojka se penje na 90 posto, podaci su Norveške cestovne federacije.

Norveška vlada također planira zabraniti sva vozila s motorima na unutarnje izgaranje od 2025., najranije u bilo kojoj zemlji, tako da je Volkswagen preduhitrio druge proizvođače za godinu dana.

U posljednjih 10 godina Volkswagen je u Norvešku izvezao više od 102.000 električnih osobnih automobila. VW ID.4 je naveden kao drugi najprodavaniji automobil u svim vrstama pogona u Norveškoj, s 5.832 registrirana modela do kraja rujna. ID.3 zauzima osmo mjesto s 2.615 prodanih komada.

No ipak, Tesla Model Y je najprodavaniji automobil u Norveškoj, s više od 20 posto tržišnog udjela, odnosno s 15.452 prodanih primjeraka u prvoj polovici ove godine. Gotovo svaki četvrti prodani novi automobil ove godine bio je Tesla Model Y.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close