Austrijski Raiffeisen smanjio dobit za četvrtinu

Autor: Poslovni dnevnik , 14. studeni 2019. u 21:59
Foto: IVO ČAGALJ/PIXSELL

Banka ostvarila 874 milijuna eura zarade.

U prva tri kvartala ove godine Raiffeisen Bank International (RBI) je generirala konsolidiranu dobit od 874 milijuna eura što je za četvrtinu manje nego godinu ranije. Kako su u četvrtak priopćili iz te banke, smanjenje na godišnjoj razini treba promatrati u svjetlu vrlo dobrog rezultata za usporedno razdoblje, koje je podržano iznimno visokim neto otpuštanjem od gubitaka zbog umanjenja vrijednosti financijske imovine, a zbog oslobađanja rezervacija za gubitke po kreditima te zarade od prodaje neprihodujućih zajmova. Kao što se i očekivalo, taj rezultat se nije mogao postići no RBI je nastavio sa svojim pozitivnim razvojem poslovanja.

“Zabilježili smo vrlo zadovoljavajuću zaradu tijekom prvih devet mjeseci godine”, rekao je izvršni direktor Johann Strobl. “Rast kredita je također premašio naša očekivanja unatoč ekonomskom usporavanju,” nastavio je Strobl. Prilagođeno za prihode od poljskih ključnih bankovnih aktivnosti prodanih u 2018. godini, neto prihod od kamata i neto prihod od naknada i provizija porasli su značajno, pri tome osnovni prihodi za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na kvartalnoj razini neto prihod od kamata je porastao tri posto ili 27 milijuna eura u odnosu na protekli kvartal na 866 milijuna eura. Neto kamatna marža je porasla za 5 baznih bodova na 2,46 posto. Stopa neprihodujućih zajmova pala je za 0,4 postotnih bodova od početka godine na 2,3 posto, priopćili su iz austrijske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close