Apple za tvrtku Dr. Drea nudi 3,2 mlrd. $

Autor: Tomislav Pili , 12. svibanj 2014. u 08:55
Glazbenik Dr. Dre tvrtku Beats pokrenuo je još 2008.

Servis Beats svojim korisnicima nudi neograničeno slušanje glazbe za samo 10 dolara mjesečno.

Apple je konačno odlučio u što će uložiti barem manji dio od golemih 150 milijardi dolara gotovine na svom računu odabravši preuzeti Beats, servis za streaming glazbe i proizvođača slušalica popularnih među mlađim uzrastom.

Upućeni izvori otkrili su Bloombergu kako je kompanija iz Cupertina u poodmakloj fazi pregovora s vlasnicima Beatsa, glazbenim producentom Jimmyem Iovinom i čuvenim hip-hop glazbenikom Dr. Dreom. Apple je navodno spreman kupiti tu tvrtku za 3,2 milijarde dolara što bi bila najveća Appleova akvizicija ikad. Preuzimanje Beatsa ojačalo bi Appleove mogućnosti u internetskom streamingu glazbe. Naime, reprodukcija glazbe već je dugo jedan od temelja Appleovog poslovanja kroz iPod i iTunes. Međutim, korisnici se sve više okreću streamingu i Apple želi biti dio tog trenda. Korak u tom pravcu bilo je lanjsko uvođenje iTunes Radia. No, takav potez nije bio dovoljan tim više jer su prihodi od downloada glazbe prošle godine po prvi puta zabilježili pad.

Beats svojim korisnicima nudi neograničeno slušanje glazbe za svega 10 dolara mjesečno, i to preko pametnog telefona, tableta ili računala. Kako je Apple hardverska kompanija, preuzimanje Beatsovog programa slušalica također bi trebalo ojačati ponudu, tvrde američki poznavatelji tržišta. Iovine i Dr. Dre pokrenuli su Beats još 2008. godine, a agresivnom marketinškom kampanjom pozicionirali su svoje slušalice kao svojevrsni modni dodatak za široku publiku, a ne samo audiofile. Ako do Appleova preuzimanja dođe, Dr. Dre – pravim imenom Andre Young – biti će prvi hip-hop glazbenik koji je postao milijarder.

Mogli su izabrati i bolje

'Slušalice nisu prvoklasne'

Business Insider piše kako je Apple mogao i bolje izabrati ako je već išao ulagati. Naime, Beatsove slušalice, iako vrlo popularne, nisu i prvoklasni proizvod. Kupnja takvog programa tim više nema smisla ako je poznata Appleova poslovna filozofija – biti najbolji u svemu što nudiš kupcima. Osim toga, ostali servisi za streaming glazbe, poput Spotifya ili Rdia, imaju daleko naprednije i kvalitetnije usluge nego što je to slučaj s Beatsom.

Komentirajte prvi

New Report

Close