Agrokor tvrdi da nema dugova prema tvrtki Raca

Autor: Rato Petković , 17. siječanj 2011. u 22:00

Dragan Raca kaže da je Dijamant blokirao zato što već više mjeseci ne može naplatiti potraživanja

Više kamiona tvrtke “Raca” blokiralo je u subotu ulaz u zrenjaninsku tvornicu ulja, najvećoj u Srbiji, koja se nalazi u vlasništvu zagrebačkoga koncerrna Agrokor. Prema kazivanju Dragana Race, vlasnika tvrke koja je kamionima zapriječila ulaz u tvornicu, do toga je došlo navodno zato što od Dijamanta ne može već više mjeseci naplatiti potraživanja. Raca ističe kako je tvornici isporučio sedam tisuća tona robe u vrijednosti 476.000 eura, ali ni poslije pet mjeseci ne može naplatiti svoja potraživanja. Raca se, prema vlastitom priznanju, odlučio na taj neobičan korak zato što ima obveze prema 2500 kooperanata, kojima sve teže izmiruje obveze, jer ne može naplatiti potraživanja od Dijamanta.

U ponedjeljak bez blokade
Zaprijetio je kako će u ponedjeljak blokirati cijelu tvornicu ako mu dug ne bude isplaćen. Za razliku od njegovoga objašnjenja u Dijamantu osporavaju Racine zahtjeve uz tvrdnju da prema njemu nemaju financijske obveze koje nisu ispunili. U izjavi za medije Vladimir Milović, direktor sektrora za marketing, tvrdi da je Dijamant izmirio sve obveze prema tvrtki “Raca” još u vrijeme dok je trajao otkup uljarica, uz napomenu kako će biti zatraženo od državnih tijela Srbije da odblokira tvornicu, ako do nje dođe. Dragan Raca bio bi zadovoljan kada bi umjesto novca dobio natrag isporučenu robu, ali, prema njegovu kazivanju, u tvornici mu traže trostruko veći iznos od one cijene po kojoj je robu prodao Dijamantu. Kako u ponedjeljak u tvornici nije bilo Milovća, ni direktora tvornice Željka Brozovića novinar Poslovnog dnevnika nije mogao dobiti pouzdano objašnjenje kako je došlo do spora, ali je od zaposlenih doznao kako do najavljene blokade nije došlo.

Nezadovoljan cijenama
Po svojoj prilici Dragan Raca je nezadovoljan cijenom sirovina u vrijeme otkupa kada je bila daleko niža od sadašnje, pa nastoji blokadom naplatiti razliku, na što u tvornici nisu spremni, već se drže ugovorene otkupne cijene. Inače, u ponedjeljak u samoj tvornici nije bilo direktora koji bi mogli dati objašnjena, a srpski mediji špekulirali su da je Milović otišao u Zagreb upravo zbog toga slučaja. Glasnogovornica Agrokora Anja Linić kratko je kazala da nemaju komentara.

Agrokor u Srbiji

Kupovao najveće
Osim Dijamanta iz Zrenjanina, koncern Agrokor u službenom je posjedu još dvaju tvrtki iz Srbije. Radi se o Frikomu i Idei, koje je kompanija Ivice Todorića preuzela 2003. odnosno 2005. godine. Frikom je, nakon ulaska Agrokora, postao vodeća i najveća sladoledarna industrija u Srbiji. Kupnja Idee bila je posebno važna za koncern jer je namjera da ta tvrtka bude temelj za daljnje razvijanje maloprodajnog poslovanja Agrokora u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close