Adria Airways u stečaju, priznata potraživanja vjerovnika od gotovo 88 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. svibanj 2020. u 09:18
Foto: FrankHoermann/DPA/PIXSELL

Najveća priznata potraživanja su njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa (6,6 milijuna eura) i njene austrijske tvrtke kćeri Austrian Airlinesa (3,1 milijuna eura).

Vjerovnici slovenske zrakoplovne kompanije Adrija Airways u stečaju su prijavili potraživanja u iznosu od 151 milijun eura, a priznata su potraživanja u iznosu od 87,7 milijuna eura, objavio je u utorak stečajni upravitelj Janez Pustatičnik.

Među priznatim potraživanjima je i oko 15 milijuna eura za plaće bivših zaposlenika, među njima i zadnje uprave Adrije Airways na čelu s Holgerom Kowarschom, koji je tvrtku vodio u ime njemačkog investicijskog fonda 4K, zadnjeg vlasnika slovenske avio-kompanije, te njemačke kompanije Fraport, koja upravlja ljubljanskom zračnom lukom.

Među vjerovnicima je i više stranih banaka, aerodroma i bivših poslovnih partnera Adrije Airways, Europska agencija za kontrolu zračnog prometa, slovenska porezna uprava i drugi.

Najveća priznata potraživanja su njemačke zrakoplovne kompanije Lufthansa (6,6 milijuna eura) i njene austrijske tvrtke kćeri Austrian Airlinesa (3,1 milijuna eura).

Stečajni upravitelj je procijenio da stečajna masa Adrie Airways iznosi 6,2 milijuna eura, od čega se polovica odnosi na likvidacijska vrijednost poslovne zgrade i zemljišta, a u imovinu se računa i brend kompanije koji je ponuđen na prodaju za 100 tisuća eura.

Adria Airways je u stečaju od listopada prošle godine. Tu je zrakoplovnu tvrtku 2016. godine tadašnja slovenska vlada za samo 100.000 eura prodala nepoznatom njemačkom financijskom fondu 4K, a iako su novi vlasnici nakon kupnje najavljivali rast, više dokapitalizacija i novog strateškog partnera, financijske su se poteškoće samo produbljivale pa je Adria Airways završila u stečaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close