8 zanimljivih činjenica o McDonalds’u koje vjerojatno niste znali

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2014. u 11:24
Reuters

Brojke koje se vrte oko ovog popularnog lanca brze prehrane uvijek su zanimljive.

Iako posljednja izvješća govore o padu dobiti McDonaldsa, brojke koje se vrte oko ovog popularnog lanca brze prehrane uvijek su zanimljive. Iz therichest.com-a i fastslides.com-a odabrali smo osam činjenica koje bi vas mogle iznenaditi:

1. Svaki osmi Amerikanac radio je u McDonaldsu
Ovaj popularni fast food lanac godišnje u Americi zapošljava oko milijun ljudi, što je više od bilo koje druge tvrtke. Plaće su male i zbog toga mnogi na poslu ostaju tek nekoliko mjeseci.

2. Logo poznatiji od križa
McDonalds na oglašavanje i marketing troši godišnje oko dvije milijarde dolara što je svjetski rekord, a anketa je pokazala da 88% ispitanika prepoznaje Mc Donaldsov logo, dok ih tek 54% prepoznaje krršćanski križ.

3. Najveći svjetski distributer igračaka
Svake godine McDonalds distribuira čak 1,5 milijardu igračaka čime nadmašuje američku konkurenciju – "Toys R Us" i "Walmart". Na taj način žele privući djecu najranije dobi, a prema istraživanjima to im itekako uspijeva.

4. Svake sekunde proda se 75 hamburgera
Svakoga dana u McDonaldsu hrani se čak 68 milijuna ljudi, što je 1% svjetske populacije. Zanimljiv je i podatak da se svakih 14 i pol sati u svijetu otvara novi McDonalds restoran.

5. Hamburgerologija
Vjerovali ili ne, u pregrađu Chicaga postoji Fakultet hamburgerologije. Osnovan je 1961. kao mjesto izobrazbe voditelja i vlasnika restorana, a "hamburgerologiju" podučava 19 instruktora koji predaju na čak 28 različitih jezika.

6. Cezar salata ima više kalorija od cheeseburgera
Zbog velikih kritika na račun nezdrave hrane, McDonalds se posljednjih godina okrenuo i zdravim opcijama poput salata, flaširane vode i sl. No ipak, ako želite smršaviti, čuvajte se Cezar salate jer zajedno s krutonima i preljevom  ima 125 kalorija više od cheeseburgera.

7. Sve je počelo s hot dogom
Iako je najpoznatiji po hamburgerima, McDonalds je svoju uspješnu priču započeo s hot dogovima. Zašto su ih kasnije maknuli iz ponude nije razjašnjeno.

8. Mc Donalds je bogatiji od Mongolije
Kao jedna od najprofitabilnijih svjetskih kompanija, Mc Donalds dnevno zarađuje 75 milijuna dolara, a na godišnjoj razini 27 milijardi.

Komentirajte prvi

New Report

Close