Umjesto vodiča, turistima praktične knjige s dušom

Autor: Marta Duić , 26. ožujak 2015. u 14:13
Zoran Lujo, Damir Lujo i Melina Mohorić iz nakladničke kuće Veda Libar

Uz prvu knjigu o Dubrovniku razvili su aplikaciju za pametne telefone. Cilj je u 20 knjiga predstaviti Hrvatsku.

Na jednom putovanju prije desetak godina rodila se ideja o knjizi koja bi na posve drugačiji način turistima prikazala destinaciju, objašnjava Dubrovčanin Zoran Lujo, suosnivač nakladničke kuće Veda Libar i idejni začetnik Biblioteke colibri.

Taj inženjer koji je na prekooceanskom brodu oplovio cijeli svijet osmislio je posebne turističke vodiče: knjige pažljivo odabranog formata (11×13 cm), pisane na jedinstven način prema unaprijed definiranom obrascu. Colibri Dubrovnik, prva knjiga u nizu, otvara prozor u zanimljiv svijet koji je oblikovala duga povijest. Sadrži 186 pojmova, jedan pojam – jedna stranica, uz pojmove je i mala galerija fotografija, a na priloženom DVD-u snimljeno je 1000 novih fotografija koje su prvi put objavljene u ovoj ediciji.

Knjiga je prevedena na engleski, francuski, španjolski, njemački i talijanski jezik, a razvijena je istoimena aplikacija za pametne telefone i tablet računala. Melina Mohorić, suosnivačica i direktorica nakladničke kuće Veda Libar, napominje kako je u pripremi druga knjiga i aplikacija Colibri Dubrovačka Republika, koja će prikazati povijesne i kulturne vrijednosti, kao i edukativni rokovnici u kojima će biti opisani životi znamenitih osoba iz Hrvatske.

U konačnici, Biblioteku colibri sačinjavat će 20 knjiga u kojima će se predstaviti povijest i kultura cijele Hrvatske. Na web stranici colibriworld.com mogu se doznati sve informacije o colibri projektu, knjigama i aplikacijama. "Naša misija je postati lider na tržištu turističkih publikacija i turističkih aplikacija, kojima želimo svakom posjetitelju Hrvatske na posebno zanimljiv, drukčiji način predstaviti njezinu povijest i kulturu. Krajnji cilj jest da colibri ideja i sve knjige i aplikacije koje će nastati iz nje postanu brend na domaćem i svjetskom tržištu", ističe Mohorić.

Komentirajte prvi

New Report

Close