Studenti smislili aplikaciju za prijavu uništene gradske imovine

Autor: Davor Ivanov , 07. svibanj 2013. u 10:37
Snimio: Danijel Berković (PXLL)

Budući poduzetnici ističu kako se nadaju skoroj realizaciji projekta, a smiješi im se i financijska potpora.

Uništena javna imovina i neefikasnost komunalnih službi potaknuli su studentski tim NoExcuse na osmišljavanje aplikacije "Earth Rebirth" za čiji su koncept nagrađeni na nedavno održanom Blank_StartUP natjecanju za društveno korisne projekte.

Aplikacija zagrebačkih studenata bazira se na geolociranju problema uz pomoć pametnih telefona na način da korisnici fotografiraju oštećenu javnu imovinu poput rupa na cesti, grafita ili neispravne prometne signalizacije te tako pomažu komunalnim službama u pravodobnom otkrivanju oštećenja.

Mateja Jozeljić, Andrija Huljev, Marko Leljak i Tomislav Ljubojević studenti su Zagrebačkog Velučilišta Vern, Fakulteta prometnih znanosti i Visoke škole za informacijske tehnologije, a na ideju su došli potaknuti vlastitim nezadovoljstvom radom komunalnih službi i nepostojanjem mogućnosti sustavne pomoći.

"U suradnji s Centrom za edukaciju i društvena istraživanja proveli smo anketu čiji su rezultati pokazali kako bi čak 70% korisnika pametnih telefona koristilo ovu aplikaciju. Građani  žele doprinijeti rješavanju problema u svome gradu, ali ne znaju kako", rekao nam je Marko i dodao kako je cilj aplikacije aktivno uključiti građane u obnavljanje gradske imovine.

Kako bi dodatno privukli potencijalne korisnike, studenti su se odlučili kako će njihova aplikacija funkcionirati na principu nagrađivanja.

"Nakon što korisnici uploadaju svoje fotografije, ostali glasaju za problem koji im najviše smeta, a prijava koja sakupi najveći broj glasova prosljeđuje se nadležnim službama i osvaja neki oblik nagrade", objašnjava Mateja i dodaje kako im sustav nagrađivanja omogućava suradnju s potencijalnim sponzorima.

Budući poduzetnici ističu kako se nadaju skoroj realizaciji projekta, a kao svoju prednost ističu i nedostatak konkurencije na lokalnoj, ali i globalnoj razini te veliku zainteresiranost građana.

"Grad naprosto nema sluha za pritužbe građana, ali njegovi stanovnici moraju imati pravo glasa i zbog toga se naša aplikacija bazira upravo na aktivnom sudjelovanju građana", rekao nam je Tomislav  i dodao kako su u osmišljavanju aplikacije imali i veliku podršku svojih fakultetskih profesora.

Nagrađeni besplatnim prostorom

Za projekt su nagrađeni besplatnim korištenjem prostora za rad i razvoj projekta u Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva te mentorstvom CRANE mreže poslovnih anđela.

"Iako je prvotni naziv aplikacije bio  "Beaver Cleaner", zbog dvosmislenosti riječi "beaver" (dabar) u američkom slangu za koju smo tek naknadno saznali odlučili smo se promijeniti ime",  kroz smijeh nam govore studenti.

Nadaju se kako će im ovo biti odskočna daska za buduće projekte, a ukoliko se pokaže uspješnom, primjenu aplikacije nakon Zagreba planiraju proširiti na cijelu Hrvatsku, a nakon toga i na ostatak svijeta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Poštovani Boljigrad,

Sigurno će Vaša stranica poboljšati grad čim je tako dugo “u izradi”.

Lijep pozdrav

Poštovani,

studentski tim NoExcuse nije osmislio ništa novo. Aplikacija s konceptom kojeg predstavljate kao novost je već odavno osmišljena (s obogaćenijom funkcionalnošću), zove se boljigrad.hr (www.boljigrad.hr) i nagrađena je na prošlom natječaju PAMETNOM IDEJOM DO USPJEHA portala pametnakuna.hr i Poslovnog dnevnika.

http://www.24sata.hr/pametnakuna/pogledajte-ideje-finalista-i-ukljucite-se-u-nagradnu-igru-242413
http://www.vecernji.hr/biznis/pametna-kuna-izabrala-najbolju-poslovnu-ideju-clanak-351938

Ideja studentskog tima predstavljena ovdje u članku tako nije ništa novo, štoviše, siromašnija je kopija koncepta projekta/aplikacije boljigrad.hr koja će uskoro biti dostupna na android tržištu (BetterTown app).

No, konkurencija je dobrodošla.
Sretno!

Pozdrav
boljigrad.hr
pitanja@boljigrad.hr

New Report

Close