Slovenska inovacija: Brza slavina koja toči devet čaša piva u minuti

Autor: Luka Vojvodić , 02. rujan 2014. u 16:05
Brze slavine nude se zajedno s mobilnim barom, a cijena kompleta je oko 75 tisuća kuna

Računalni sustav kontrolira temperaturu piva, količinu piva u posudama i ispravnost slavina.

Izumom trojice prijatelja u minuti je moguće natočiti pivo u devet čaša zapremine pola litre.

Riječ je o QuickTap slavini koja je nastala kao rezultat nestrpljenja inovatora, koji često posjećuju koncerte i obožavaju točeno pivo. Vasja Dolinar iz tvrtke Dejmo iz Trzina u Ljubljani i njegovi prijatelji Anže Strniša i Borut Slabajno dizajnirali su slavinu koja u samo 4,2 sekunde može napuniti čašu zapremnine pola litre. Slavine se nalaze u sklopu mobilnog bara koji će ubrzati posluživanje piva na koncertima i sličnim događajima, smanjiti potrebe za konobarima te time i povećati zaradu od prodaje piva.Vasja Dolinar tvrdi kako je prednost QuickTap slavine u odnosu na konvencionalne u tome što je korištenje vrlo brzo i jednostavno. Brza slavina je primarni proizvod, koji je nadograđen na mobilni šank koji se sastoji od dvije brze Poeni QuickTap slavine, dva filtera koji sprečavaju ulazak zraka, stvaranje pjene i izlijevanje piva.

Tu su još i sustav hlađenja s kompresorom i elektronika koja umogućuje računalnu kontrolu. Sustav za računalnu kontrolu kontrolira temperaturu piva, količinu piva u posudama, ispravnost slavina te upozorava kada je potrebno zamijeniti bačvu. Cijena brzih slavina je oko 15.000 kuna dok čitav mobilni bar stoji oko 75.000 kuna.Niski troškovi rada su prednost koja opravdava veća početna ulaganja. Na dvije brze slavine dovoljna je jedna osoba za punjenje. A pivo je prilikom točenja rashlađeno na odgovarajuću temperaturu zahvaljujući sustavu Super hlađenja. "Korišteni su kvalitetni materijali, a dijelovi su proizvedeni u Europskoj uniji, također svaki s pripadajućim certifikatima", rekao je Dolinar.

Tvrtka Dejmo kao potencijalne kupce vidi pivovare, stadione, sportske i kulturne dvorane, organizatore festivala i ugostitelje, od pubova do noćnih klubova.Mobilni šankovi već u poslovali na Planici tijekom Svjetskog skijaškog kupa. U srpnju je njihova oprema točila pivo na festivalu Tolmin Metal dan, gdje ih je zapazio organizator festivala u Njemačkoj i Švedskoj koji im može pomoći s dogovaranjem novih narudžbi. Najveća referenca ipak je točenje piva tijekom koncerta pjevačice Pink na stadionu Olympia u Münchenu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close