Zagrebački Neoinfo krenuo s pilot-projektom PortalPay, podržava i dobrovoljna plaćanja

Autor: Darko Bičak , 23. lipanj 2021. u 22:00
Igor Vukmirović, direktor tvrtke Neoinfo

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway (MPGW), sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja.

Proteklih mjeseci brojni su novinski portali u Hrvatskoj krenuli u premium model plaćanja sadržaja te se pojačala potreba za jednostavnim i pouzdanim modelima naplate takve usluge.

Zagrebačka tvrtka Neoinfo razvila je Mobile Payments Gateway (MPGW), sustav za autoriziranje transakcija i naplatu različitim aplikacijama za mobilna plaćanja koji se temelji na plaćanju mobilnim aplikacijama KEKS Pay, Aircash Pay i Settle te kriptovalutama pomoću sustava PayCek i FIMA Pay.

U sklopu tog projekta započeli su i s pilot projektom PortalPay namijenjenom jednostavnom i brzom čitateljskom plaćanju na portalima, blogovima i sličnim online mjestima.

Originalno, MPGW pokrenut je kako bi trgovcima omogućio još jedan kanal naplate na internetu, mobilnom uređaju ili fizičkom prodajnom mjestu, dok je PortalPay razvijen kako bi medijima ponudio dodatni izvor prihoda.

Većina medija se odlučila za model plaćenog pristupa premium sadržajima, no ima i onih koji su se odlučili za primanje dobrovoljnih priloga čitatelja. PortalPay se može koristiti za obje vrste naplate.

Implementacija je, ističe, jednostavna i iziskuje minimalne izmjene, a mjesečni troškovi postoje samo ako postoje i prihodi.

U slučaju medija u vlasništvu udruga, prilozi se računovodstveno tretiraju kao donacije, a u slučaju medija u vlasništvu obrta i tvrtki, sustav može preuzeti teret fiskalizacije i automatskog izdavanja niza računa, dok vlasnik medija treba izdati tek jedan račun mjesečno.

Prvi internet portal na kojem je implementiran PortalPay je IT portal rep.hr, no, kažu, najavljene su i daljnje implementacije s obzirom na to da je još portala pokazalo interes za ovakvim modelom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Još samo da nađu čitatelje koji su spremni plaćati premium za copy-paste novinarstvo i senzacionalizam bez pokrića.

New Report

Close