Za rješenje o inovativnoj upotrebi ozona u agraru nagrađeni s 50.000 kn

Autor: Lucija Špiljak , 15. veljača 2021. u 22:00
Cilj ovoga hackathona bio je skrenuti pažnju na teme vezane uz održivi razvoj/Pixabay

Natjecanje kojem su u fokusu bile održive tehnologije i druge zelene teme organizirali su Veleposlanstvo UK, Fil Rouge Capital i Algebra LAB.

Pobjednik Green-Tech Hackathona u trajanju od više od 30 sati tijekom proteklog vikenda je tim GoGreenOzonator, u čijem su sastavu Helena Virić Gašparić, Darija Lemić i Pave Ninčević sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Natjecanje kojem su u fokusu bile održive tehnologije i druge zelene teme organizirali su Veleposlanstvo UK, Fil Rouge Capitala i Algebra LAB, a rješenje Ozonatora bazira se na inovativnoj primjeni ozona, čija su dezinfekcijska svojstva već poznata u zdravstvu i prehrambenoj industriji.

GoGreenOzonator tim, nagrađen s 50.000 kuna, želi primijeniti ozon u poljoprivredi, posebno u zaštiti od štetnih organizama, te tako eliminirati ili dramatično smanjiti korištenje pesticida, a bez smanjenja produktivnosti u procesu proizvodnje hrane.

Osim novčane nagrade, Veleposlanstvo Ujedinjenog Kraljevstva u Hrvatskoj pomoći će pobjednicima i pristupom britanskoj startup zajednici te eventualnim daljnjim povezivanjem s aktivnim i propulzivnim green tech sektorom u Velikoj Britaniji.

Cilj ovoga hackathona bio je skrenuti pažnju na teme vezane uz održivi razvoj – poput bacanja hrane, zagađenja vode i masovnog turizma – te pokazati kako se to može riješiti pomoću tehnologije, a da rješenja budu održiva, isplativa i poslovno profitabilna.

Sudjelovalo je 14 timova, od gotovo 150 prijavljenih, s ukupno 63 natjecatelja iz Hrvatske, a pridružili su im se i članovi timova iz BiH te iseljenici trenutno na privremenom radu u Njemačkoj i Južnoj Koreji.

Natjecateljima je pomagalo osam mentora. Uz pobjednike, žiri je pohvalio rješenja timova Alavera, MacroConverter i Omni Akademija.

Komentirajte prvi

New Report

Close