Edukativna aplikacija s roditeljskom zaštitom smije u škole

Autor: Sergej Novosel Vučković , 29. kolovoz 2021. u 22:00
Dubrovčanka Lea Perić/PD

Xoink je dostupan na Google Playu i iOS-u, a potvrda njene odgojne vrijednosti je i upravo dobivena preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za upotrebu u osnovnim školama. Aplikacija omogućava da dijete uz korištenje mobitela i uči rješavajući kviz znanja.

Rijetko koji ‘svježi’ roditelj nije se susreo s dvojbom treba li djetetu dopustiti mobitel i kad ga već ono i rabi, koliko dugo to smije. U toj se ‘zamci’ zatekla i mlada dubrovačka ekonomistica Lea Perić, kao majka dvoje vrlo male djece, ustvrdivši da jedno uređaj koristi zabrinjavajuće previše.

Analizirajući dostupne aplikacije da bi našla rješenje kako doskočiti tom problemu u ponašanju, razvila je svoju, s tim da njena nije samo zaštitna, već i – svrhovitija.

“Htjela sam da bude i edukativna, ne da se djetetu mobitel oduzme, nego da upotreba potakne na stvaranje dobrih navika”, ističe Perić. I stvorila je Xoink, koja je, kaže, prva na svijetu edukativna aplikacija roditeljske zaštite.

Naime, osim što omogućava vremensku kontrolu upotrebe, Xoink (www.xoink.app) djetetu daje i priliku da se dodatno obrazuje. Aplikacija je za svu djecu od 2 do 18 godina, a nudi četiri modula – Roditelj, Dječji kutak, Starije dijete, Mlađe dijete.

“U njoj su kviz pitanja iz različitih školskih predmeta, koja dijete rješava i prema odgovorima može si produljiti vrijeme korištenje, a ujedno i uči i usvaja nova znanja. Ima i druge funkcionalnosti, koje potiču na bolju komunikaciju roditelja i djeteta”, objašnjava Perić.

Žele Xoinkom, nastavlja, roditeljima pružiti vrhunski alat za postavljanje dobrog omjera između zaštite djeteta i dopuštanja da dijete uči na vlastitim pogreškama.

U bazi kviza je već više od 13.000 pitanja, kreirali su ih stručnjaci iz Obrnute učionice, a na aplikaciji su radili i stručnjaci iz Shape 404. Lea Perić osnovala je zbog Xoinka startup Perle Net, auspjela je za aplikaciju osvojiti i 200.000 eura iz EU fondova, a natječaju za inovacije novoosnovanih malih poduzeća.

“To mi je odobreno baš posljednji dan porodnog dopusta pa sam odlučila napustiti posao u hotelijerstvu i posvetiti se IT-ju, s kojim prije nisam imala doticaja”, kaže idejna začetnica Xoinka. Ovo ime, inače, duguje, pak, svojoj kćerkici.

“Angažirali smo copywritera koji nam je dao par opcija. Odlučili smo tako da smo našoj kćerki koja je tada imala 2 godine govorili imena i vidjeli koje će zapamtiti, a kako je ona hodala po kući i ponavljala Xoink (čita se Zoink) dvojbe više nije bilo”, prisjeća se sadašnja developerica.

Xoink je dostupan na Google Playu i iOS-u, a potvrda njene odgojne vrijednosti je i upravo dobivena preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja za upotrebu u osnovnim školama.

“To nas je zaista razveselilo, a daljnji su nam planovi ući u škole, raditi na razvoju aplikacije i širiti tim, pregovaramo i s mogućim investitorima. U rujnu ćemo Xoink prezentirati i na Infobip Shift konferenciji u Zadru, kao dio Infobip Startup Tribea”, najavljuje Lea Perić.

Komentirajte prvi

New Report

Close