Wi-Fi vam je spor i ne radi kako treba? Možda je u ovome problem

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2022. u 12:19
Foto: pixabay

Na brzinu može utjecati i pozicija na koju je postavljen router.

U našim domovima je dosta uređaja koji trebaju Wi-Fi mrežu i vlastitu IP adresu. Što ih je više to je mreža opterećenija i sporija.

Doseg bežične mreže i signala

Na brzinu može utjecati i pozicija na koju je postavljen router. Ti uređaji emitiraju signal na 2,4 GHz i 5 GHz. Ipak, ne treba isključivati mrežu koja počiva na 2,4 GHz. Njezin signal lakše prolazi kroz zidove i druge čvrste objekte. Debeli betonski zid ili pod će potpuno blokirati mrežu od 5 GHz.

Previše korisnika

Što je više korisnika na istoj mreži, to će ona biti sporija. Treba obratiti pozornost na to za što koji uređaj koristi mrežu i kad to čini.

Stari mrežni kabeli

Moguće je i da probleme stvaraju stari ili oštećeni mrežni kabeli. Mrežni kabeli također znaju biti osjetljivi. Treba provjeriti gube li možda i kontakt negdje.

Pojačivači signala

Pojačivači signala su korisni, ali ujedno mogu stvarati probleme. Treba razmotriti mogućnost stvaranja kućne Wi-Fi mesh mreže.

Zagušenje Wi-Fi kanala

U gradovima često ima više Wi-Fi mreža koje rade jedna uz drugu. Svaka od njih uzima djelić dostupnog frekvencijskog pojasa. Moguće je promijeniti broj kanala, iako noviji routeri mogu sami pronaći i odabrati najbolji dostupni kanal.

DNS poslužitelj dobavljača pristupa interneta je prespor

Po početnim postavkama koristi se onaj DNS koji vam nudi pružatelj usluga za internet, a on može biti spor i nepouzdan pa tako odgovoran za brzinu interneta. Katkad treba pokušati s nekim drugim, piše Geek.hr.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Da mi je samo znati što školstvo radi kad naša djeca ne razlikuju antenu od uređaja sa antenom pa im je svaki wifi uređaj “antena” 🙁

Dodajmo tome i “stručni” prevod Range Extender u pojačalo signala a radi se o pojačalu wifi dometa a snaga im je većinom manja od wifi izlazne snage rutera.

Osnova boljeg wifi u stambenim prostorima je da sve stacionarne uređaje povežemo žično (LAN kablom) da ih se manje međusobno smetaju na wifi.

Pojačivači dometa su isti uređaji kao i “Mesh” tj. wifi adapteri koji rade u “repeater” modu  samo su Mesh wifi uređaji sa malo boljim softwerom ali ostaje činjenica da oba uređaja smanjuju brzine rada čak upola.

Ne očekujte čuda pogotovo ako su različite udaljenosti od rutera do vaših korisničkih uređaja jer će uvjek bolju vezu / brzinu bez prekida imati oni koji su bliži ruteru.

New Report

Close