VIDEO: Tvrtka proizvela dron koji kontrolirate umom, želi ga ubrzano komercijalizirati

Autor: Poslovni.hr , 17. ožujak 2019. u 10:39
Foto: Getty Images

Ovaj tjedan pokrenut je kickstarter, odnosno kampanja prikupljanja financija za masovnu proizvodnju patenta koji omogućuje da umom upravljate dronom.

Dron koji kontrolirate s umom stvorio je EEGSmart, kineska tvrtka usmjerena na razvoj tehnologije sučelja mozga i stroja (BMI, brain-machine interface).

Prema autoru New Atlasa Lozzu Blainu, koji je dobio priliku testirati uređaj, on još nije savršen, ali daj uvid u budućnost mogućnosti kontrole pomoću uma, prenio je portal Futurism.

Spajanje snage uma i tehnologije

Prema nacrtu Kickstarter kampanje, bespilotna letjelica radi u zatvorenom ili na otvorenom te ima maksimalno vrijeme rada od 25 minuta.

Poput mnogih komercijalnih bespilotnih letjelica, opremljena je fotoaparatom koji može snimati fotografije ili video zapise.

Možete kupiti dron za oko 150 američkih dolara i kontrolirati ga sa svojim smartphone-om, ili možete potrošiti 282 dolara na paket koji uključuje dron te UMind Lite slušalice koje omogućuju kontrolu uređaja umom.

Ako pomislite dovoljno snažno da dron polijeće, prema EEGSmartu, to će se potom i dogoditi, zahvaljujući elektroencefalografskom senzoru u slušalicama koji nadzire aktivnost mozga. Drugi senzori omogućuju vam da kontrolirate dron na različite načine, da ga pomičete lijevo ili desno naginjanjem svoje glave u tu stranu.

Trepnite dvaput i snimit će fotografiju. Stisnite vilicu i uređaj će sletjeti.

Prema Kickstarter nacrtu, Udroneov cilj je prikupiti najmanje 4,968 dolara u roku od 45 dana, s planovima za isporuku narudžbi već u travnju 2019. godine.

Komercijalizacija tehnologije

To nije prvi primjer bespilotne letjelice koju kontrolira moć misli. Međutim, to je jedna od prvih koja nije dizajnirana za vojnu uporabu i koja ne zahtijeva precizno kalibriranje pojedinih moždanih valova.

Kao što je Blain primijetio prilikom testiranja, nekoliko kontrola je manje intuitivno. Primjerice, on bi radije da se nagib glave naprijed koristi za pokretanje Udronea naprijed, umjesto trenutne obrnute konfiguracije.

Ipak, čini se da uređaj djeluje uglavnom onako kako se oglašava, a čini se i kao zabavan primjer BMI tehnologije koja doseže komercijalno tržište. Naravno, pod pretpostavkom da EEGSmart dosegne svoj cilj prikupljanja sredstava za masovnu proizvodnju.

Komentirajte prvi

New Report

Close