Veliko zanimanje: Već stiglo 150 prijava, moraju proći selekciju

Autor: Josipa Ban , 04. travanj 2023. u 07:00
I ove sezone u edukacijskom programu Pisma može sudjelovati 40-ak polaznika/PD

Pismo iz Novske otvorilo prijave za novi – osmi program edukacije za učenje izrade videoigara.

Poduzetnički inkubator Pismo iz Novske otvorio je prijave za novi – osmi program edukacije za učenje izrade videoigara. Polaznici uče kako proizvesti videoigre u programima Unity i Blender, a edukacije su besplatne, poručuju iz Pisma, na čijim je edukacija već sudjelovalo 240 polaznika.

Važan dio programa je i činjenica da su polaznici tijekom edukacija plaćeni kroz mjeru osposobljavanja na radnom mjestu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zahvaljujući kojoj primaju minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove.

Zaposli se 70% polaznika
”Uza sve ono što radimo u centru hrvatske gaming industrije, edukacije su najvažnije jer su temelj svega. Prije svakog početka edukacije dobro analiziramo postojeće trendove na tržištu, ali i kakvi projekti se očekuju u skorijem vremenu i edukacije usmjerimo upravo u tom pravcu”, poručuju iz inkubatora.

Napominju da nikakvo predznanje nije potrebno. Ipak, kako je već na program stiglo više od 150 prijava, poručuju da će provesti testiranje prijavljenih kao i razgovore s kandidatima. I ovaj put u njemu može sudjelovati 40-ak polaznika. Dodatnu atraktivnost programu daje i činjenica da kandidati relativno brzo nakon edukacije pronalaze posao.

Dominik Cvetkovski, mentor i profesor Unityja u Inkubatoru Novska, prilikom posljednje dodjele diploma rekao je da njih 70% posao pronađe u prvih mjesec dana nakon što završe edukaciju. Mnogi od njih i ostaju u Gaming Inkubatoru Pismo, jer se nakon školovanja odlučuju pokrenuti vlastitu kompaniju.

U iščekivanju kampusa
Inkubator u Novskoj, u koji je uloženo 3,31 milijun eura, tako danas broji 70-ak startupova od kojih su neki, poput Hiroma Designa, koji je razvio edukativnu aplikaciju Moopies, postigli velik uspjeh.

Mnogi se takvom uspjehu tek nadaju, a da potencijal postoji potvrđuju sva istraživanja koja govore da industrija globalno rapidno raste. Raste i u Hrvatskoj – nedavno objavljena analiza industrije videoigara pokazuje da su kompanije u ovoj branši u 2021. ostvarile 485 milijuna kuna prihoda (oko 64,4 milijuna eura) te da posljednje dvije godine bilježe dobit veću od 10 milijuna eura.

Većem rastu industrije trebala bi doprinijeti i gradnja kampusa u Novskoj. Projekt je uvršten u strateške državne projekta, a vrijednost se procjenjuje na 50 milijuna eura.

Trebao bi biti financiran iz europskih fondova, konkretnije Just Transition fonda, a ova će godina biti ključna za njegovu pripremu.

Čeka se još dobivanje lokacijske dozvole, pa izrada glavnog projekta nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole. Gradnja bi, ako će sve ići po planu, trebala početi u 2024.

Komentirajte prvi

New Report

Close