Uvodi se pretplata za Facebook i Instagram. Zna se koliko će koštati

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. listopad 2023. u 11:58
Foto: Reuters

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija pod pritiskom je antimonopolskog zakonodavstva u EU-u.

Meta je u ponedjeljak je najavila da će korisnicima u Europi ponuditi plan pretplate za Facebook i Instagram bez reklama sukladno propisima Europske unije.

Mjesečni plan pretplate za korisnike u Europskoj uniji, Europskome gospodarskom prostoru i u Švicarskoj stajat će 9,99 eura  za online korisnike, dok će korisnici iOS-a i Androida morati mjesečno izdvojiti 12,99 eura.

Propisi EU-a prijete ograničenjem mogućnosti Mete da personalizira reklame za korisnike bez njihova pristanka i mogli bi naštetiti njezinu glavnome izvoru prihoda.

Najpopularnija svjetska mreža društvenih medija pod pritiskom je antimonopolskog zakonodavstva u EU-u.

U srpnju je vlasnik Mete Mark Zuckerberg izgubio bitku zbog njemačke odredbe o ograničenju podataka. Tada je najviši europski sud podržao njemačko antitrustovsko nadzorno tijelo i njegovu ovlast po kojoj i ono može istraživati povrede privatnosti.

Meta korisnicima nudi izbor između besplatnog korištenja mreže uz oglase i njezino korištenje bez oglasa uz pretplatu, što bi korisnike moglo ponukati da se odluče za prvu opciju te tako pomoći Meti da prihvati propise, a da pritom ne mijenja poslovanje s reklamama i oglasima.

Ranije ove godine Metu je kaznilo irsko Povjerenstvo za zaštitu podataka svotom od 390 milijuna eura. Zuckerberg je upozoren da ne može koristiti takozvani “ugovor” kao pravnu osnovu za slanje reklama korisnicima na temelju njihove online aktivnosti.

Kompanija je kasnije objavila da od korisnika u EU-u kani zatražiti pristanak prije nego što tvrtkama omogući ciljano oglašavanje, da bi se zadovoljili razvojni regulatorni zahtjevi u regiji.

Komentari (1)
Pogledajte sve

META NAMA KORISNICIMA NIJE UPUTILA NIKAKAV ZAHTJEV . VEĆ JE JEDOSTAVNO BLOKIRALA YOUTUBE I AKO HOĆEŠ GLEDATI BRIŠI ADBLOCK INAČE SVAKI ČAS REKLAMA. dALI ONI PROVJERAVAJU TE REKLAME KOJE SU VEĆINOM FAKE I MAME KUPCE DA IM UZMZ NOVAC.

New Report

Close