‘Unatoč ekspanziji IT rješenja u građevinarstvu, ova je industrija još uvijek jedna od najmanje digitaliziranih’

Autor: Lucija Špiljak , 13. studeni 2021. u 19:02

Sedma epizoda specijalizirane emisije o građevinarstvu.

Od svibnja ove godine na YouTubeu je s radom počela Koordinacija, specijalizirana emisija o građevinarstvu koja na mjesečnoj bazi progovora o aktualnim temama uz hrvatske stručnjake, inženjere i znanstvenike.

Sedmu epizodu posvetili su digitalnim tehnologijama u građevinarstvu koje je i dalje jedna od najmanje digitaliziranih industrija.

BIM tehnologije

Predstavili su prednosti BIM tehnologije, odnosno procesa BIM izrade projekta i projektne dokumentacije koji označava kraticu za informacijsko modeliranje građevina. Ta se tehnologija počela koristiti još 80-ih prošlog stoljeća. I dok je u nekom zemljama njezino korištenje zakonski obvezno, u Hrvatskoj to nije slučaj, naprotiv, daleko smo od zakonskih odrednica implementacije BIM standarda.

Unatoč tome ipak ima primjera projekata koji su uspješno realizirani pomoću digitalnih tehnologija. Jedan od njih je kamp Funtana na zapadnoj obali Istre, inače Valamarov pilot projekt za BIM.

BIM menadžer Marin Račić iz tvrtke 3D ART u emisiji je istaknuo kako se u kratkom roku cijeli poluotok pretvorio u luksuzni kamp na 300.000 kvadrata. Tvrdi pritom da je u procesu koji se izvodi uz BIM tehnologiju moguće da svaka struka radi u svom softveru te međusobno razmjenjuje projekte. Krajnji cilj je, kako je dodao, ušteda vremena i novca, ali i učinkovito rješavanje projekta.

„Kad netko uvidi prednosti, nema više povratka na 2D“, zaključio je Račić.

Softver koji koristi više od 13.000 klijenata u više od 55 zemalja

Na tržištu postoje deseci računalnih softvera i mobilnih aplikacija koje donose uštedu i bolji rezultat. Pritom Bojan Petković, regionalni direktor tvrtke PlanRadar za jugoistočnu Europu, naglašava da iako IT rješenja u građevinskom sektoru nailaze na hiperekspanziju, građevinarstvo je još uvijek jedna od najmanje digitaliziranih industrija.

Njegova je tvrtka razvila online softversko rješenje kojom se ubrzava komunikacija na građevinskim projektima, povećava produktivnost, štedi vrijeme i novac.

“Pandemija koronavirusa postala katalizator za primjenu digitalnih alata jer se jedna konzervativna industrija poput građevinarstva brzo prilagodila trendu digitalnih alata”, kaže Petković, dodajući kako njihov softver koristi više od 13 tisuća klijenata u više od 55 zemalja. Podsjetimo, PlanRadar opslužuje i najpoznatiji kapitalni projekt u Hrvatskoj – projekt cestovnog povezivanja južne Dalmacije koji obuhvaća izgradnju Pelješkoga mosta i pristupnih cesta.

Jedan od njih je i tvrtka Gark Konzalting koja već 30 godina upravlja složenim projektima za domaće i strano tržište. Specijalizirani su za stručni nadzor, a već godinama primjenjuju digitalne alate koji im omogućavaju kontrolu nad situacijom na gradilištu.

“PlanRadar je aplikacija koja pomaže da s pomoću podataka u stvarnom vremenu na vrijeme donesemo odluke koje su bitne za gradilište”, govori Marko Matuha.

Aplikacija se pokazala izvrsnim alatom u izvanmrežnom načinu rada kada su projektanti obavljali terenske radove nakon zagrebačkog potresa u ožujku 2020.

Samo godinu dana nakon potresa Sisak je dobio novu sportsku dvoranu

Koordinacija je u zadnjem prilogu predstavila zgradu zgradu budućnosti – sisačku dvoranu Zeleni brijeg koja se prostire na 4500 kvadrata. Za projekt su zaslužni Baldinistudio i KAP4 koji su pomoću BIM tehnologije dvoranu izgradili u samo godinu dana unatoč pandemiji koronavirusa i potresu. Tvorci dvorane Nikola Miletić, Dražen Strunje i Antonio Šafranko usto su dobitnici najznačajnije nagrade u građevinarstvu Kolos, i to za projekt krovne konstrukcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close