Udvostručen broj hakerskih napada u Hrvatskoj, evo tko je najviše na udaru

Autor: Poslovni.hr , 26. rujan 2021. u 17:44
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Pozivi na prvi pogled nisu nimalo sumnjivi…

Tijekom 2020. godine izvršeno je 12 državno sponzoriranih kibernetičkih napada na ciljeve u Hrvatskoj. U najvećem broju slučajeva riječ je o napadima na informacijske i komunikacijske sustave Ministarstva vanjskih poslova te Ministarstva obrane, stoji u najnovijem godišnjem javnom izvješću Sigurnosno-obavještajne agencije.

U odnosu na prethodnu godinu, broj otkrivenih kibernetičkih napada na državne institucije više se nego udvostručio. Naime, u 2019. godini takvih je napada bilo samo pet. Državno sponzorirane kibernetičke napade organiziraju nalogodavci iz pojedinih država, a izvršavaju ih državno sponzorirane kibernetičke APT (Advanced Persistent Threat) grupe koje su usko povezane sa sigurnosno-obavještajnim sustavima pojedinih država. Takvi kibernetički napadi u prvom redu ciljaju države članice EU i NATO-a.

Iako sve više zemalja Europske unije javno objavljuje koje zemlje stoje iza kibernetičkih napada na njihove institucije, Hrvatska još uvijek nije primijenila tu taktiku pa se u izvještaju SOA-e ne navode države koje su organizirale te napade. No, kako saznaje Jutarnji list, u najvećem broju slučajeva iza napada stoji ruska obavještajna zajednica. Sugovornici Jutarnjeg tvrde kako su metode napada različite. Napadači obavještajnim djelovanjem utvrde koje su im osobe u ministarstvima zanimljive te im šalju mailove u koje su ubačeni virusi. Obično je riječ o pozivima na određena događanja. Pozivi na prvi pogled nisu nimalo sumnjivi, no dokument priložen mailu je zaražen virusom te njegovim otvaranjem primatelj omogućava napadaču ulazak u svoj računalni sustav ili cijelog ministarstva. Još uvijek uspijeva i rudimentalna metoda napada pomoću USB sticka koji se pokloni nekom djelatniku ministarstva, a on ga bez provjere uključi u računalo i tako omogući napad.

Komentirajte prvi

New Report

Close