U tri godine prihodi industrije videoigara narasli 62 posto, na 446 milijuna kuna

Autor: Josipa Ban , 07. rujan 2022. u 22:00
Aleksandar Gavrilović, Marijana Zagorac, Dubravka Štefanac Vinovrški, Damir Đurović/GAMING

Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara i A1 Hrvatska predstavili rezultate branše.

Gejming industrija u Hrvatskoj rapidno raste. Od 2019. do 2021. prihodi deset najvećih domaćih kompanija računalnih igara narasli su 62 posto, sa 274 milijuna na 446 milijuna kuna, otkriveni su preliminarni podaci istraživanja koje provode Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara i A1 Hrvatska.

Točne će brojke i detaljnija analiza biti objavljeni za dva mjeseca, najavili su na konferenciji u organizaciji A1, kompanije koja se organizacijom A1 Adria League, regionalne esport lige, prometnula u snažnog promotora ove industrije.

Aleksandar Gavrilović, tajnik Klastera, kaže da je gejming najbrže rastuća industrija unutar IT sektora koja broji oko 70 tvrtki, otprilike toliko i startupova, a zapošljava nešto više od 500 ljudi.

Problemi su u ovom sektoru jednaki onima s kojima muku muči domaći IT. Najveći su im izazovi tako nedostatak ljudi (najviše nedostaje dizajnera videoigara) te financije, odnosno početne investicije potrebne za razvoj prve računalne igre.

Problemi se rješavaju
“Svi se ovi problemi polako rješavaju. Obrazovanje pokretanjem programa za dizajn video igara u Novskoj i Sisku te kroz edukaciju u inkubatoru Pismo. Nedostatak početnog kapitala za razvoj računalnih igara kompenziran je natječajem HAVC-a, a koji je upravo otvoren i vrijedan 1,5 milijuna kuna”, kaže Gavrilović.

Tajnik Klastera hrvatskih proizvođača računalnih igara kratko je komentirao i pad prihoda Nanobita, najvećeg domaćeg proizvođača mobilnih igara. Prošlu je godinu naime, Nanobit završio s prihodima od 307 milijuna kuna, što je pad od 30 posto u odnosu na 2020. Gavrilović objašnjava da je veliki rast prihoda 2020. rezultat akvizicije švedske Stillfront grupe, pa ta godina u velikoj mjeri odskače od svih ostalih i nije usporediva.

1,5

milijuna kuna vrijedan je nedavno otvoren natječaj HAVC-a

Pa iako industrija videoigara brzo raste, upitno je kada će biti organiziran najveći gejmerski sajam – Reboot InfoGamer. Ove ih godine muči trošak energije jer “treba ugrijati 22.000 kvadratnih metara prostora na Velesajmu”, kaže Damir Đurović, organizator Reboot InfoGamera.

Turnir se nastavlja
“Reboot InfoGamer se vraća, ali pitanje je kad”. Dok je vrijeme održavanja ovog sajma upitno, na scenu se vraća konferencija Reboot Develop Blue, a koja će biti održana krajem rujna u Dubrovniku.

U ovaj se projekt prvi put uključuje i A1 Hrvatska, kompanija koja je u svijet videoigara zakoračila 2017. organizacijom A1 Adria League, a kroz koju je prošlo više od 13.000 igrača te kroz čiji je nagradni fond podijeljeno 1,2 milijuna kuna. Turnir se nastavlja i ove 10. sezone. Marijana Zagorac, koordinator medijske strategije, gejminga i sponzorstva A1 Hrvatske, najavljuje da okosnicu ove jubilarne sezone čine igre – CS:GO, Fifa 22 te Brawl Stars.

“Osim što smo osigurali platformu za natjecanje imamo odgovornost obrazovati mlade o odgovornom korištenju tehnologije”, ističe Zagorac. Također, najavljuje, ovaj će vikend u funkciju biti stavljen i A1 Gaming Hub, mobilna gejming postaja opremljena najnoviji gejmerskim “alatima”, a u kojoj svi mogu probati igrati videoigre.

Postaja će biti postavljena u Zagrebu, ispred City Centra East, a sljedeći vikend ispred City Centra West. Zagorac kaže da im je cilj obići cijelu Hrvatsku, posebno ruralne dijelove.

Komentirajte prvi

New Report

Close