Traže stručnjaka i nude mu plaću od 15.000 kuna: ‘Veselilo bi nas da nam se javi što više kandidata’

Autor: Sergej Novosel Vučković , 31. ožujak 2022. u 06:33
Inkubator i centar pomogli bi u transformaciji lokalnoga gospodarstva/PD

Na zapadu Slavonije osim AI Centra Lipik još prostora za edukaciju i posao.

Od sredine prošle godine u Daruvaru je tinjala ideja da se u tom gradu u zapadnoj Slavoniji, na pola puta između Zagreba i Osijeka, posvete razvoju robotike, ‘gurali’ su je gradska uprava i Razvojna agencija Daruvara (Rada), nositeljica projekta.

Projekt je sad dobio vidljive konture – u prostoru bivših jaslica uređuje se prostor za Edukacijski centar robotike i programiranja.

Radovi će, javljaju Poslovnom dnevniku iz Rade, biti gotovi u svibnju pa ide javni poziv za osposobljavanje programera za robotiku. Ciljana grupa nezaposlene su osobe iz cijele Hrvatske, s najmanje završenom četverogodišnjom srednjom školom.

”Namjera je da se, uz mjeru poticanja zapošljavanja HZZ-a od po 3750 kuna mjesečno, 20 polaznika kroz šest mjeseci osposobi znanjima iz robotičkog programiranja, s kojima imaju šanse zaposliti se u realnom sektoru ili otvoriti svoj startup.

Edukacije će biti 8 sati dnevno, 5 radnih dana u tjednu, a svakih pola godine upisivala bi se nova generacija polaznika”, objašnjavaju iz Razvojne agencije.

Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Nicol Polenus i gradska pročelnica za gospodarstvo Danica Cetin Pajer/RADA

Plaća i 15.000 kuna
U tome u Daruvaru imaju podršku, navode, lokalnih poduzetnika i škola, a od pomoći je s iskustvom u organizaciji i provođenju obrazovnog sadržaja bio i Dejan Iličić, direktor Centra umjetne inteligencije iz susjednog Lipika.

Do 10. travnja traje i natječaj kojim traže stručnjaka za teoriju i praktične vježbe, ponuđena plaća je malo je reći atraktivna, u rangu najiskusnijih seniora IT sektora u Zagrebu – 14-15.000 kuna.

”Ta će osoba biti ključna za projekt i veselilo bi nas da nam se javi što više kandidata. Želimo osobu koja je kompetentna i koja bi nas predloženim programom rada usmjerila”, istaknula je za lokalni Moj portal ravnateljica Rade Nicol Polenus.

No, kako je uopće sazrio projekt koji bi i grad poznat po najstarijoj hrvatskoj pivovari i ljekovitim toplicama, ucrtao kao mjesto za učenje novih tehnologija?

”Kroz robotiku i programiranje želimo razvijati grad te stvarati nova radna mjesta, privući investitore, pokrenuti inovacije i uopće promijeniti sektor industrije, čime bi se provela i transformacija Daruvara zahvaljujući tehnološkom napretku”, objašnjava ravnateljica, ističući da je programiranje u robotici jedno od najtraženijih zanimanja u svijetu, posao se nađe lako i odlično je plaćen. Nicol Polenus u Radi je naslijedila Danicu Cetin Pajer, sad gradsku pročelnicu za gospodarstvo.

82

milijuna kuna vrijednost 230 odobrenih projekata agencije unazad 5 godina djelovanja

Za prosperitetni grad
Agenciju je, podsjećaju, dao ‘obnoviti’ gradonačelnik Damir Lneniček u kolovozu 2017. i odonda je Rada provela ili provodi više od 230 projekata, vrijednih više od 82.057.400 kuna. Neki od njih vezanih uz informacijske tehnologije su Digitalni inovacijski hub, kojim Grad uspostavlja digitalni inovacijski centar i poduzetnički inkubator s coworking prostorom (vrijednost 1,5 milijuna eura, partneri iz Lipika, Gradiške u BiH i Kotora u Crnoj Gori), te STEMiziraj se i educiraj, s daruvarskim udrugama, Gradom i Zajednicom tehničke kulture te Veleučilištem Virovitica.

Tim projektom od 2,5 milijuna kuna želi se jačati kapacitete udruga kako bi se djecu i mlade aktivno uključilo u popularizaciju STEM područja.

Radi se i na greenfield investiciji u Inkubator robotike i programiranja – na prostoru pogona Dalit, vrijednom 25 milijuna kuna, sufinanciranom iz EU. Ondje bi, uz ostalo, bio i proizvodni dio za industrijsku robotiku i programiranje.

“Meni je vrlo bitno da radom i zalaganjem svih nas u Razvojnoj agenciji Grada Daruvara radimo na stvaranju prosperitetnog grada i društva poželjnog za život, rad i investiranje.

Cilj nam je iskoristiti svaku priliku i aplicirati na projekte prvenstveno kako bi stvorili više radnih mjesta i tako zadržali mlade u našem gradu, a i stvorili uvijete da se u Daruvar vrate oni koji su ga napustili”, zaključuje ravnateljica Rade Nicol Polenus.

Komentirajte prvi

New Report

Close